Coevorden – ‘Blik op de toekomst met oog voor het verleden’ is het thema voor het toerisme in de gemeente Coevorden voor de komende jaren. De gemeenteraad stelde vanavond de visie op toerisme vast. Met de meeste toeristische overnachtingen van Drenthe per jaar, is toerisme voor de gemeente Coevorden erg belangrijk.

Mooie mix

Wethouder Steven Stegen benadrukt het belang van toerisme. “Met een mooie mix aan grote parken en prachtige kleinschalige campings en b&b’s hebben we iedereen wat te bieden. Jaarlijks verblijven duizenden gasten in onze gemeente, wat er flink aan bijdraagt dat voorzieningen in stand blijven. Maar doordat we, verspreid over de gemeente, verschillende natuurgebieden en karakteristieke dorpen hebben is het nergens te druk.”

Zuinig op erfgoed en natuur

De nieuwe visie richt zich op de verandering in het reisgedrag van de toerist. Dit reisgedrag is de laatste jaren erg veranderd. De gemeente wil ondernemers stimuleren om klant- en toekomstgericht te denken. Met hulp van het programma Vitale Vakantieparken wordt gewerkt aan een toekomstbestendig aanbod. Maar niet ten koste van alles. “We beseffen meer en meer dat we moeten beschermen wat ons uniek maakt: onze natuur, ons cultureel erfgoed, daar komen de gasten voor. Hier moeten we dus zuinig op zijn. Investeren in de toekomst dus, maar niet ten koste van onze schoonheid.”

Fietsen en wandelen

De fietser weet Coevorden al jaren te vinden, maar ook het wandeltoerisme wordt steeds belangrijker. Binnenkort is het wandelknooppuntennetwerk in de hele gemeente af.

Cultuurpad

In het kader van ‘Culturele gemeente van Drenthe’ wordt een uniek 200 kilometer lang Cultuurpad met verschillende etappes uitgezet. Horeca- en verblijfsrecreatieondernemers kunnen inspelen op mooie als deze. Verhalen van de dorpen en de stad Ook het delen in de mooie verhalen staat prominent op de toeristische agenda. In 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh een bezoek bracht aan Zweeloo en omgeving. Samen met het Drents Museum, de provincie en buurgemeentes Emmen en Hoogeveen maakt Coevorden zijn voetstappen in Zuidoost-Drenthe beter zichtbaar.

Het Aanjaagfonds Evenementen, dat de komende vier jaar organisatoren financieel kan ondersteunen, draagt bij aan de levendigheid en gezelligheid.

Eigen inwoners

Wethouder Stegen vindt dat we een mooi toeristisch product niet alleen voor onze gast van buitenaf maken. “Onze eigen inwoners zijn net zo belangrijk! We willen een gemeente zijn waar het aangenaam wonen, werken én recreëren is. Ook wijzelf moeten kunnen genieten van een mooie wandeling, een pittige MTB-tocht en een fijn terras.

Lees hier meer over de toekomstvisie:

Toerisme: “Inspelen op trends en ontwikkelingen”