Coevorden – In De Fabriek van Theater Hofpoort vond vanmiddag een live-uitzending plaats in het teken van Internationale Vrouwendag. De uitzending was live te zien op streekomroep ZO!34 en wordt morgen, maandag 8 maart, om 15.00 uur herhaald op ZO!34. Ook is de uitzending hier te zien. De organisatie van dit programma, dat in de smaak viel, kreeg veel waardering voor de uitvoering.

Het programma van Vrouwendag Coevorden werd aan elkaar gepraat door Saskia Kluwen, directeur van Theater Hofpoort. Het was een zeer gevarieerd programma. Bovendien werd samen  met de gemeente in een prachtig filmpje (zie hieronder) steun betuigd aan de sterke vrouwen in partnerstad Brest in Wit-Rusland (Belarus).Er vinden daar al ruim tweehonderd dagen lang protesten plaats die hardhandig worden neergeslagen. Steeds weer komen verschrikkelijke verhalen naar boven van mishandelde demonstranten. Vrouwen hebben een belangrijke rol gespeeld en spelen dat nog steeds in deze protesten. Daarnaast wordt de oppositie die opkomt voor democratie en vrijheid aangevoerd door drie vrouwen.

Judith van Weperen verzorgde een korte lezing over de Joodse vrouwen Aletta Jacobs en Rosa Manus, waarna een videofilm van flamengodanseres Conchita werd vertoond. Larissa Baak en haar partner Jason brachten het prachtige nummer ‘Something inside so strong’ ten gehore, ook te horen in het filmpje voor Belarus. Esselien de Groot interviewde schrijfster Judith Koelemeijer en drie sterke vrouwen uit Coevorden: Simone Kempees, Joke Veltman en Andrea Gulden. De gehele maand zijn hun afbeeldingen en andere sterke vrouwen uit heden en verleden te zien op de Weeshuisweide met daarbij een toelichting.

Annemiek Rens, hoofdconservator van het Drents Museum hield een boeiende lezing over Frida Kahlo. Over deze bijzondere vrouw wordt een tentoonstelling ingericht in het Drents Museum, die in het najaar begint.

Tot slot was de film over Belarus te zien. De organisatie van de Vrouwendag bestaat uit vertegenwoordigers van Stedelijk Museum Coevorden, Synagoge Coevorden, Home Start, Bibliotheek Coevorden en Theater Hofpoort. De activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Coevorden.

Foto’s: Esselien de Groot, Anke Pepping, Melissa Luisman.