Groningen/Drenthe – De politie heeft dinsdag een 51-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in een onderzoek naar het duperen van een financiële instelling. Deze instelling verstrekte een ondernemerskrediet van bijna 1 miljoen euro aan een bedrijf in Noord-Nederland voor de ontwikkeling van innovatieve verwarmingssystemen.

De man is aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting. Hij werd al enige tijd gezien als verdachte in deze fraudezaak. De man verbleef het afgelopen jaar vermoedelijk buiten Nederland, maar meldde zich uiteindelijk zelf bij de politie. Hij is ingesloten en wordt verhoord.

De politie heeft deze zaak in onderzoek sinds juli 2020 toen de gedupeerde financiële instelling aangifte heeft gedaan van valsheid in geschrifte en oplichting. Daarna zijn huiszoekingen gedaan op diverse locaties in Groningen en Drenthe om administratie te kunnen inzien. Hierbij zijn gegevensdragers in beslag genomen die vervolgens zijn onderzocht. Ook is een tiental getuigen gehoord om een compleet beeld te krijgen van de oplichting, zowel gedupeerden als betrokkenen. Tijdens de doorzoekingen is  beslag gelegd op drie auto’s, een motor, een boot en ander vermogen.