Coevorden – Ieder kind heeft talent en verdient gelijke kansen voor de toekomst. Gelijke kansen voor ieder kind zijn niet vanzelfsprekend. De Coevorder initiatiefgroep ‘Petje af’ en de landelijke stichting Petje af Nederland gaan samenwerken om kwetsbare kinderen extra te ondersteunen. Onlangs ondertekenden de leden van de initiatiefgroep op digitale wijze de intentieovereenkomst om vanaf september 2021 een Petje af-vestiging in Coevorden te starten.

Inspirerend

‘Petje af’ nodigt nieuwsgierige kinderen in de leeftijd 10 tot en met 14 jaar uit om hen buiten schooltijd in contact te brengen met inspirerende rolmodellen en nieuwe ervaringen op te laten doen. In zeven blokken van vier weken maken de kinderen op zondag kennis met zeven beroepen, waarbij zij les krijgen van inspirerende gastdocenten, op bedrijfsbezoek gaan en in contact worden gebracht met kunst en cultuur.

Zo reizen ze met het openbaar vervoer en komen zij in de rechtbank, in musea, bij de dierenarts of in de supermarkt en leren ze welke talenten je nodig hebt om bijvoorbeeld wijkagent, kassamedewerker of brandweerman te worden. De kinderen krijgen hierdoor de kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen om zo een beeld te vormen van hun eigen toekomst- en opleidingsmogelijkheden. De Petje af-groep wordt begeleid door professionele coaches die de kinderen begeleiden, inspireren en stimuleren in hun ontwikkeling.

Samenwerking

Het initiatief is ontstaan nadat Marjan Nijenbanning-Pot en Paulien Blaauwgeers uit Coevorden de handen ineen hebben geslagen. Marjan heeft vanuit haar onderwijsachtergrond gezien hoe een extra steuntje in de rug alle verschil kan maken voor haar leerlingen. Ze kent de initiatiefnemers van Petje af Eemsdelta en zag daar hoeveel impact dat kan hebben. Ook Paulien zag mogelijkheden voor Petje af in Coevorden nadat het Rudie Zwols Fonds had aangegeven open te kunnen staan voor het ondersteunen van groepsmatige activiteiten voor kwetsbare kinderen.

Samen hebben ze gesprekken gevoerd met inwoners van de gemeente die een sleutelrol kunnen vervullen bij de realisatie van een Coevorder Petje af. Er is gesproken met scholen, de Brede School, medewerkers van de gemeente, leden van de gemeenteraad en diverse ondernemers. Al gauw bleek het niet moeilijk om mensen te enthousiasmeren voor Petje af Coevorden en is de initiatiefgroep gevormd. De groep heeft de ambitie om met twee groepen te starten, één in Coevorden en één in Oosterhesselen. Kinderen uit de hele gemeente zijn welkom, er zal ook gewerkt worden aan vervoersmogelijkheden.

Leden initiatiefgroep

De initiatiefgroep bestaat uit Marjan Nijenbanning-Pot (docent mbo en ontwerper van leeromgevingen), Paulien Blaauwgeers (jurist jeugdrecht), Michel Blanken (docent voortgezet onderwijs en raadslid PvdA), Jan Geerts (voormalig directeur BWB-school in Dalen) en Marius Veenvliet (directeur IVM). Diverse mogelijke samenwerkingspartners worden benaderd; een aantal heeft hun steun al toegezegd.

Marjan Nijenbanning-Pot: “Samen gaan we de komende maanden de laatste hand leggen aan de praktische zaken, een uitdagend lesprogramma en de financiering. We zijn blij te merken dat er voldoende draagvlak is onder de beoogde partners in het onderwijs, de lokale overheid en de ondernemers. Het initiatief is tot nu toe warm ontvangen.”

Over ‘Petje af’

Stichting Petje af is er al jaren van overtuigd dat de plek waar de wieg heeft gestaan nooit de kansen in de toekomst mag bepalen. Door middel van een inspirerend praktijkprogramma ontdekken kinderen de wereld: ze komen in aanraking met verschillende rolmodellen en beroepen, gaan op excursie en doen activiteiten gerelateerd aan kunst, cultuur en gezond gedrag. De kinderen worden zich daardoor bewust van hun talenten en mogelijkheden, ontwikkelen een positief zelfbeeld en worden gemotiveerd om te bouwen aan een kansrijke toekomst.

Brecht van Schendel, directeur-bestuurder van Petje af Nederland: “Wij zijn blij om onze activiteiten naar Coevorden en omgeving te mogen uitbreiden en onze impact in Nederland verder te vergroten. Zo kunnen we van nog meer kinderen hun kansen op een mooie toekomst vergroten, dat is op dit moment harder nodig dan ooit!”

‘Petje af’ is een landelijke organisatie met lokaal, zelfstandige Petje af-stichtingen. Iedere zelfstandige stichting wordt bestuurd door vrijwilliger bestuurders met een achtergrond in het onderwijs, het bedrijfsleven of de overheid. Dit lokale draagvlak, gecombineerd met de landelijke kracht, blijkt een succesformule.

Kijk voor meer informatie op de website van Petje Af. Wie vragen heeft, kan mailen naar coevorden@petjeaf.nl. De komende tijd worden ontwikkelingen bekendgemaakt op de Facebookpagina van Petje Af Coevorden.

Foto: De leden van de Coevorder initiatiefgroep tijdens een digitale bijeenkomst.