Coevorden – Vanaf vandaag is het voor bedrijven mogelijk om via IVM, als partner van Arbodienst Fizie, medewerkers gratis op corona te laten testen. Dit wordt mogelijk gemaakt vanuit de overheid die deze gratis sneltesten subsidieert. De teststraat in Coevorden is verder mede geïnitieerd door Ondernemend Coevorden. De uitslag van de SARS-CoV-2-test is binnen een kwartier bekend.

Voorwaarden

Er gelden wel enige voorwaarden. Medewerkers gratis laten testen is alleen mogelijk als zij COVID-gerelateerde klachten hebben, in aanraking zijn geweest met een geïnfecteerd persoon, een melding heeft ontvangen in de app Coronamelder en geen mogelijkheden heeft om thuis te werken. Het is niet toegestaan werknemers aan te melden om preventief te testen.

Coronagerelateerde klachten zijn koorts, droge hoest, vermoeidheid, onverklaarbare pijn in het lichaam, keelpijn, diarree, bindvliesontsteking, hoofdpijn, aangetast smaak- en reukvermogen, kortademigheid of ademhalingsproblemen, pijn of druk op de borst, aangetast spraak- of bewegingsvermogen.

Zodra een medewerker zich meldt of de werkgever signaleert dat een medewerker coronagerelateerde klachten heeft, kan een afspraak inplannen via de website van de coronateststraat. Bij twijfel kan een vragenlijst worden ingevuld, dan wordt direct duidelijk wordt het recht heeft op een gratis sneltest geldt.

Tijdelijke regeling

Het kosteloos aanbieden van corona sneltesten (antigeentest) is middels de regeling “werkgeverstesten” tot stand gekomen. Dit is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de testcapaciteit voor werkgevers en organisaties op te schalen. Zodra dit ministerie stopt met de regeling en er zijn nog testen uitgevoerd bij medewerkers, dan worden de kosten alsnog in rekening gebracht. De verwachting is, dat tot 30 april gebruik kan worden gemaakt van de regeling. IVM houdt de werkgevers op de hoogte. Bij vragen: neem  contact op met Wilma Louissen via 088-1663000 of coronatest@werkveilig.nl