Foto: De ondertekening in 2018 van de verklaring ‘Reactivering van de grensoverschrijdende spoorverbinding’.

Regio – Over ongeveer vijf jaar ligt er een verbinding tussen station Coevorden en Bad Bentheim. Deze treinverbinding is een stap dichterbij gekomen dankzij een voorlopige reservering van 10 miljoen euro door staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Het ministerie van I &W, de provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden enEmmen, de Landkreis Grafschaft Bentheim, de Bentheimer Eisenbahn en andere Duitse samenwerkingspartners willen deze verbinding realiseren. De EU, het Rijk en de regio delen het belang van goede internationale verbindingen om regio’s sociaal en economisch met elkaar te verbinden.

Voornamelijk forenzen die voor opleiding of werk tussen beide landen heen en weer pendelen en toeristen zullen hiervan gebruik gaan maken. De economie en het vestigingsklimaat kunnen hiervan profiteren, maar ook voor uitwisselingen voor cultuur en onderwijs is dit positief. Daarnaast komen steden als Hannover, Berlijn en Bremen ‘dichterbij’. Dankzij deze nieuwe verbinding stoppen vanaf 2025 internationale treinen in Coevorden en kunnen reizigers in plaats van vliegen kiezen voor een duurzamer alternatief.

Om de verbinding te realiseren wordt de bestaande reizigerstreinverbinding Rheine-Bad Bentheim-Neuenhaus doorgetrokken naar Coevorden. Hiervoor wordt ongeveer 30 kilometer bestaand goederenspoor opgewaardeerd naar reizigersvervoer. De provincie Drenthe investeert 3 miljoen euro. De Duitse samenwerkingspartners beslissen begin 2021 over de investeringen in het Duitse spoor (circa 29 miljoen euro).

Bij de uitvoering van het project werkt de provincie Drenthe samen met de deelstaat Nedersaksen (Ministerie van Economie, Verkeer, Arbeidsmarkt en Digitalisering), de Landkreis Grafschaft Bentheim, de Bentheimer Eisenbahn AG, het ministerie van I&W, ProRail, de gemeenten Coevorden en Emmen, Samtgemeinde Emlichheim, Samtgemeinde Neuenhaus en de steden Nordhorn en Bad Bentheim

Steun

In juni 2018 werd in Neuenhaus de gemeenschappelijke verklaring ‘Reactivering van de grensoverschrijdende spoorverbinding’ ondertekend door alle betrokken partijen. Vanuit de gemeenteraad van Coevorden is er al sinds 2011 steun voor deze plannen. In 2017 vond een haalbaarheidsonderzoek plaats. Daarbij was de verwachting, dat dagelijks 1500 personen gebruikmaken van deze lijn.