Oosterhesselen – Het weekeinde van zaterdag 16 en zondag 17 september staat bol van de culturele activiteiten in en rond de kerk van Oosterhesselen. Hesselen Cultureel houdt dan ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan ‘Cultuur in Meervoud’ met activiteiten en optredens voor alle leeftijden. Onderdelen zijn een jeugdtheatervoorstelling, workshops schilderen en fotografie en optredens van Hannah Mae, LevelUp! en het ensemble Ardito van oud-Hesseler Hans-Erik Dijkstra.

Jeugdtheater

Het jubileumweekend begint zaterdagochtend 16 september om 10.30 uur met jeugdtheater voor leerlingen van de basisschool. De voorstelling ‘Buren’ van Inki Pinki jeugdtheater, die ongeveer een uur duurt, vindt plaats in de kerk. In de interactieve voorstelling hebben twee buren nog nooit een woord met elkaar gewisseld. Ze vinden elkaar vreemd en delen dat vooral met het publiek. Plots komen ze oog in oog te staan tijdens het uitlaten van hun hondjes. Ze blijken veel overeenkomsten te hebben en besluiten hun hobby’s te combineren. Hun samenwerking heeft een prachtige, interactieve show, tot gevolg. Het is een doe-voorstelling met bijzondere muziekinstrumenten, dans, zang, sprekende poppen, schimmenspel en veel humor, het gaat over anders zijn en de verschillen en overeenkomsten samen vieren. Na de voorstelling mogen de kinderen naspelen met de attributen en muziekinstrumenten. ‘Buren’ wordt uitgevoerd door theatermaker Jan-Dirk van Ravesteijn en poppenspeler Ingka van Fulpen.

De toegang is gratis, maar via de website dient wel een plaats te worden gereserveerd. Dat kan via deze link.

Workshop schilderen

Zaterdag om 13.30 uur begint de workshop schilderen als Hundertwasser. Beeldend kunstenaar Melanie Banis uit Emmen verzorgt de workshop in de kerk. Zij heeft ruime ervaring in het verzorgen van workshops voor jong en oud. De veelzijdige kunstenaar Hundertwasser houdt niet van rechte lijnen, maar vooral van kleur. Hij ontwierp en maakte zeer uiteenlopend werk. Zijn werk is meteen herkenbaar zijn door zijn unieke stijl. Tijdens de workshop licht Melanie verschillende aspecten van zijn werk toe en laat voorbeelden zien. Daarna kunnen de deelnemers zelf met een schilderij aan de slag. Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen en ook daarover krijgen de deelnemers uitleg. De workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Aan het eind van de workshop ga je als deelnemer met een eigen Hundertwasser naar huis. De workshop duurt tot 15.30 uur.

Er is plek voor twintig personen. De deelname is gratis, wel graag aanmelden via deze link.

Hannah Mae en LevelUp

Hesselen Cultureel is er trots op dat Hannah Mae komt optreden. Dat optreden is op zaterdag 16 september vanaf 19.45 uur in de kerk. De afterparty tot 23.00 uur wordt verzorgd door LevelUp.

Hannah Mae (Emmen, 1998) brak eind 2019 door met haar debuutsingle ‘Back to you’. Doordat het nummer was te horen in een tv-commercial werd de single een enorme radiohit, waarmee Hannah veelvuldig te zien en horen was op radio en tv. Veel optredens en schrijfsessies in onder andere Nashville volgden. Voor nu heeft Hannah Mae gekozen voor Nederlandstalig werk. ‘De Kerkstraat’ en het duet samen met de Vlaamse Metejoor ‘Wat wil je van mij’ zijn geschreven en geproduceerd met producersduo The Companions en Simon Leferink.

LevelUp is een ‘enthousiaste groep muzikanten die van elk feest een fantastisch feest maakt’ zoals ze zelf zeggen. De band speelt rock, pop, swing en Nederlandstalig. In 2017 is LevelUp uitgeroepen tot de beste coverband van Noord-Nederland.

Kaarten reserveren kan HIER op de website van Hesselen Cultureel. Donateurs betalen 10 euro per kaart, niet-donateurs 15 euro per kaart. Donateur worden kan natuurlijk ook. Er zijn ongeveer tachtig kaarten beschikbaar.

Workshop fotografie

Fotograaf Alieke Eising uit Noord-Sleen verzorgt zondag 17 september van 13.00 tot 15.00 uur een workshop fotografie in de kerk. Alieke leert je hoe je met je camera, maar ook met je telefoon betere en mooiere foto’s maakt. Na wat theorie gaan de deelnemers naar buiten om te oefenen. De mooiste foto’s komen in een boekje. Deelname is gratis, maar er is een beperkt aantal plaatsen. Reserveer kan via deze link. Vermeld bij ‘bijzonderheden’ waarmee je je foto’s maakt: een camera of telefoon en het type.

Ardito Ensemble

Tot slot van ‘Cultuur in Meervoud’ treedt het Ardito Ensemble op in de kerk in Oosterhesselen. Het optreden begint om 21.00 uur en duurt tot 22.30 uur. Hesselen Cultureel vindt het prachtig dat dit bijzondere ensemble van professionele musici is ‘gestrikt’, niet in het minst omdat oud-Hesseler Hans-Erik Dijkstra deel uitmaakt van deze groep.

Sinds de oprichting (1995) brengt het ensemble een gevarieerd concertprogramma met repertoire van zowel klassieke, romantische als hedendaagse composities. De musici zijn: Hans-Erik Dijkstra, piano; Anastasia Anufrieva, fluit; Lidia van der Vegt, hobo; Anton Willems, klarinet; Jeroen Duindam, fagot; Ger Otten, hoorn. De volgende werken staan op het programma: Adagio uit pianoconcert 23 KV488 van Mozart in een bewerking van Hans-Erik Dijkstra; 7 walsen opus 39 van Johannes Brahms eveneens in een bewerking van Hans-Erik Dijkstra, het pianosextet van Ludwig Thuille opus 6 bestaand uit 4 delen en het pianosextet van Louise Farrenc opus 40.

De toegang is gratis, maar belangstellenden dienen zich aan te melden via deze link.

Dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Coevorden kan Hesselen Cultureel dit programma aanbieden.

Foto: persfoto Hannah Mae.