Regio – In het kader van het EK Wielrennen, dat naar Drenthe komt, speelt de gemeente Coevorden ook een grote rol. De gemeente is op woensdag 20, donderdag 21 en vrijdag 22 september opgenomen in het parcours. Er zijn bovendien tal van andere activiteiten in het teken van de EK en de Nationale Sportweek. De complete overzichten staan onderaan dit artikel.

Woensdag 20 september vinden de individuele tijdritten voor junioren, heren en vrouwen onder 23 en elite plaats. Donderdag 21 september zijn de Mixed Team Relay junioren en elite aan de beurt. Vrijdag 22 september fietsen de mannen onder 23 rond 10.10 uur door Coevorden, rond 10.00 uur door Dalen, circa 10.25 uur door Oosterhesselen en ongeveer om 10.35 door Zweeloo. De vrouwen onder 23 jaar starten die dag om 14.30 uur op de Markt in Coevorden. Daarna zijn de doorkomsten als volgt: 14.40 uur, Dalen, 14.50 uur, Oosterhesselen; 15.00 uur, Zweeloo. De routes zijn te bekijken op het YouTube-account van het EK Wielrennen.

Ploegenpresentatie

Op vrijdagmiddag 22 september is de ploegenpresentatie van de vrouwen onder 23 jaar van 13.15 tot 14.15 uur. Om 14.30 uur is de start.

Op donderdag 21 en vrijdag 22 september wordt de Markt autovrij gemaakt voor de wielerploegen. De weg blijft open, parkeren kan dus niet.

Teamfit met Wennemars

Op vrijdag 22 september van 14.45 tot 17.00 uur is er in het Kasteel een Teamfitbijeenkomst onder leiding van Erben Wennemars. Tijdens deze bijeenkomst inspireert voormalig schaatskampioen Erben Wennemars verenigingen om aan de slag te gaan met gezonder voedingsaanbod op locatie. Daarnaast worden ervaringen uit de praktijk gedeeld door Wildlands, een lokale sportvereniging en NOC*NSF. Ook is er een gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

Die dag zijn er verder BMX-clinics, er staan twee pumptrackbanen op de Markt en er zijn shows en activiteiten.

Sleen

In Sleen zijn sportactiviteiten voor de jeugd van de basisscholen. Dat was vanochtend en is morgenochtend voor de onderbouw en op donderdag 21 september voor de bovenbouw. De activiteiten worden georganiseerd door de basisscholen. Er zijn onder meer fietsclinics van Jumbo Visma en Trialclub Zuidoost-Drenthe.

Dalen

In Dalen is een driedaags evenement. Woensdag 20 september krijgen de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen in Dalen, Dalerveen en Wachtum racefietsclinics van het team Ready2Race van Jumbo Visma. Op donderdag 21 september krijgen de leerlingen van de onderbouw ‘dikkebandenclinics’ van Ready2Race. De clinics worden gegeven op de Burgemeester Fonteinstraat. Hiervoor wordt een weggedeelte afgesloten en zijn verkeersregelaars aanwezig om de gang van zaken goed te begeleiden en te regelen. Op vrijdag 22 september staan alle leerlingen langs de route om de mannen onder 23 jaar aan te moedigen. De wielrenners komen rond 10.15 uur door Dalen. Hierna zijn er allerlei fietsactiviteiten, waaronder een dikkebandenrace, er is een pumptrackbaan en er staan smoothiefietsen klaar. Die activiteiten duren tot 14.00 uur. Rond 14.35 uur komen de vrouwen onder 23 jaar door Dalen.

Brasserie Cornelis in Dalen houdt op vrijdagavond 22 september de grote Drentse EK-wielrenquiz. Er zijn leuke en uitdagende vragen, heerlijke hapjes en drankjes en vooral veel gezelligheid en leuke prijzen. Deelnemers zijn welkom vanaf 20.00 uur. De quiz duurt tot ongeveer 22.00 uur. Teams van maximaal vier personen kunnen zich tot en met woensdag 20 september aanmelden. Dat kan door een mail met daarin de deelnemers en de teamnaam te sturen naar info@brasseriecornelis.nl of per WhatsApp: 06-29595236. Er zijn geen inschrijfkosten. Er is plek voor circa twintig teams.

Oosterhesselen

Op vrijdag 22 september zijn de mannen onder 23 rond 10.25 uur en de vrouwen onder 23 rond 14.50 uur in Oosterhesselen. Er zijn fietsactiviteiten (parcours, fietsfiesta en drifttrikes) en de groepen 3 tot en met 8 van basisschool De Woert komen in actie met groep 3 tot en met 8.

Zweeloo en Aalden

De mannen onder 23 zijn op vrijdag 22 september rond 10.35 uur en de vrouwen rond 15.00 uur in Zweeloo. Er zijn fietsactiviteiten met basisscholen en er wordt nog een activiteit georganiseerd in samenwerking met de woonzorgcentrum De Korenhof.

De activiteiten vinden plaats mede dankzij de buurtsportcoaches.

Kunstwerken

Langs de route staan, naar aanleiding van een oproep, enkele kunstwerken.

Gans

Dankzij Stichting Ganzenmarkt komt er een gans van maar liefst 4 meter hoog. Omdat de Ganzenmarkt vorig jaar in een nieuw jasje is gestoken, wil het bestuur de gans een podium geven en die kreeg afgelopen week een prominente plek op de Weeshuisweide tijdens het Wielertheater en is tijdens de EK op de Markt te bewonderen.

Graffitikunst

Graffiti, geïnspireerd op het werk van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh, stond eerst op de Markt en op de Weeshuisweide en is inmiddels verhuisd naar de Burgemeester Fonteinstraat in Dalen. De graffitikunst werd verzorgd door tweedeklassers van De Nieuwe Veste onder leiding van twee ervaren graffitikunstenaars van Klaver 5 uit Zwolle.

Aan de sessie op vrijdag van 14.00 tot 15.30 uur kunnen ook andere belangstellenden meedoen. Aanmelding is niet nodig.

Tribune Noord-Sleen

Erwin en Letty Wielens van horecabedrijf Wielens in Noord-Sleen hebben een mooi plan bedacht, waarbij zij hulp kregen van Jos Kasten van Stichting ToReCo, vormgever Peter Gerding en Plaatselijk Belang Noord-Sleen. Op het viaduct over de N381 bij Noord-Sleen komt een tribune van 19 meter lang en 2,5 meter hoog. Er zijn 220 zitplaatsen. Iedereen op de tribune krijgt een bord, die samen een groot kunstwerk vormen. Aan de voorzijde komt een tekst en er wordt een banner opgehangen.

In Noord-Sleen zijn nog veel meer activiteiten. Zie het Facebookbericht onderaan dit bericht voor een mooi overzicht.

Scala van verenigingsactiviteiten in Nationale Sportweek

Dat is nog niet alles, want in het kader van de Nationale Sportweek houden allerlei verenigingen in stad en dorpen vele activiteiten, van Sportfit tot open trainingen, van survival tot verdedigingssport en van voetbal tot korfbal.

Zie het overzicht hieronder voor alle activiteiten.

Meer informatie staat op www.coevorden.nl/ekwielrennen. Ook zijn HIER de pagina’s te zien van de speciale krant van de gemeente Coevorden.