Coevorden – Museum Thijnhof aan de Gasthuisstraat heeft een nieuwe uitstraling gekregen door een nieuwe vlag en nieuwe borden. Bovendien is vanaf zaterdag 2 september een nieuwe expositie te zien.

Albert Rademaker tekende voor het ontwerp, gemaakt op basis van een werk van wijlen Kees Thijn. Hij maakte eerder ontwerpen voor het Drents Museum en kreeg in 2010 de Culturele Prijs van Drenthe. Klaas van Slooten, eveneens grafisch ontwerper, digitaliseerde het nieuwe logo. MediaSign zorgde vandaag voor de vlaggen en borden.

Kunstcollectief SMALT toont vanaf aanstaande zaterdag werken onder de naam ‘Bomen met Van Gogh’ in het kader van Van Gogh in Drenthe. Daarnaast zijn er fraaie foto’s van Ton Trompert. Vincent had iets met bomen, hij heeft er veel geschilderd en beschreef vaak hoe ze zijn schilderijen kleur en vorm gaven. Voorbeelden zijn de grote moerbei (morus) op de binnenplaats van een ziekenhuis en cipressen in contrast met de helderblauwe lucht.

Kunstenaars SMALT

Joke Holwarda uit Aalden buigt en smeedt een metalen vorm tot haar boom. Marieke Geerlings uit Stieltjeskanaal kneedt met klei vanuit de aarde naar een organische vorm. Saskia Dingelstad uit Dalen plaatst schors in haar schilderijen en zo ontstaat een extra gelaagdheid. Jowan Remmig uit Gees kruipt in de huid en voetstappen van Vincent om van daaruit een stap te maken naar de beleving die Van Gogh moeten hebben gehad in onze regio. Herman Kolker uit Oosterhesselen loopt in het landschap, beleeft het, neemt het mee en zet het in zijn atelier om in verf. Theo van Meel uit ’t Haantje sleept stammen mee naar binnen om ze te combineren met afbeeldingen. Het hoofd van Wout Wachtmeester uit Dalerpeel zit vol indrukken en beelden van bomen, thuis gaan die via zijn vingers naar papier en canvas.

Fotograaf Ton Trompert

Ton Trompert uit Coevorden was voorheen huisarts in Sleen. Hij heeft daarnaast zijn hele leven gefotografeerd en geschilderd. Creativiteit was altijd zijn uitlaatklep.

De expositie wordt gesponsord door Provincie Drenthe. De tentoonstelling duurt tot en met 17 december.

Museum Thijnhof is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.thijnhof.nl.