Coevorden – In het synagoge-museum aan de Kerkstraat 36 in Coevorden is momenteel de tentoonstelling ‘Nationaal-socialistische tirannie in de noordelijke grensstreek’ te zien.

Op de tentoonstelling zijn attributen te zien uit Auschwitz, de Emslandkampen, Nordhorn en Coevorden. De tentoonstelling is te zien tot 22 april 2024 tijdens de openingstijden van het Synagoge-museum: donderdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur.

Het is dit jaar 90 jaar geleden dat Hitler aan de macht kwam, 90 jaar geleden dat de eerste Emslandkampen werden gebouwd langs de grens met Nederland, 85 jaar geleden dat de pogroms (Kristallnacht) in Duitsland plaatsvonden en 85 jaar geleden dat Nederland de grens sloot voor alle Duitse vluchtelingen. Het lukte 122 Duits-Joodse vluchtelingen naar Drenthe te komen, van wie twee uit Emlichheim naar Coevorden vluchtten. Zij werden teruggestuurd en hebben de Holocaust niet overleefd. Verder is het 82 jaar geleden dat besloten werd om van het Centrale Vluchtelingenkamp Westerbork een ‘Durchgangslager’ (doorgangskamp) te maken. Vanuit dit kamp werden vele duizenden Joden, Sinti, Roma en homoseksuelen naar de vernietigingskampen gestuurd waarvan ze nooit zijn terug gekomen.