Coevorden – In het Kasteel is vanmiddag de Regenboogweek geopend door burgemeester Renze Bergsma, regenboogambassadeur Henk Nijmeijer, voorzitter Jerry Stoker van Diversiteitsplatform Coevorden en Rick Brink.

Rick Brink uit Hardenberg is landelijk bekend geworden door benoeming als Minister van Gehandicaptenzaken bij KRO-NCRV. Hij was belangenbehartiger voor circa twee miljoen mensen met een beperking.

Drenthe is de eerste provincie met een regenboogambassadeur, Henk Nijmeijer. Hij is oud-lid van de Provinciale Staten in Drenthe. Hij zet zich al jaren in voor het vergroten van de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lhbti’ers in Drenthe.

Veilige werkvloer

Het thema van de Regenboogweek is ‘De veilige werkvloer’. De bijeenkomst werd gestart met een presentatie door een medewerker van Apollo, zij vertelde hoe met diversiteit wordt ingegaan op de werkvloer. Marlies, werkzaam bij Cosis, vertelde over haar transitie en de openheid waarmee Cosis hiermee is omgegaan.

“Burgemeester voor iedereen”

Tijdens een kort vraaggesprek stelde Bergsma, dat hij een burgemeester voor alle inwoners is. “Als je jezelf kunt zijn, heb je ook ruimte om te groeien”, zo zei hij. Nijmeijer hoopt, maar verwacht dat nog niet, dat de discussie over lhbti’ers niet meer nodig is en dat alleen de natuurlijke regenboog nog bestaat.

Gelijkwaardig

Brink, geboren en getogen in Hardenberg, vertelde een indrukwekkend verhaal. “Als kind met een beperking ging ik wel naar een reguliere basisschool. Ik had vriendjes en hoorde er helemaal bij. Wel was de puberteit moeilijk. Meisjes keken niet naar mij.” Maar, Brink keek naar zijn talenten en studeerde bedrijfsadministratie en management, economie en recht. Later ging hij de lokale politiek in en was voorzitter van de inclusiewerkgroep. Begin 2021 startte Brink een eigen adviesbureau en ondersteunt inclusievraagstukken.” Zijn conclusie was “Niet iedereen is hetzelfde, maar iedereen is wel gelijkwaardig. Alles draait om acceptatie. Zijn motto is “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.”

Voor het hapje en drankje behandelde Jessica Lehman van Natuurlijk Inclusief enkele stellingen waarop de aanwezigen konden reageren.

Zie ook:

Coevorden bekent kleur: gevarieerd programma