Coevorden – Stedelijk Museum Coevorden houdt in samenwerking met Marion Maters (theatermaker, actrice) theatervoorstellingen voor basisscholen in de gemeente Coevorden. De gratis toegankelijke voorstellingen vervangen de door corona geannuleerde IJzerkoekenoptocht door de stad.

Stefanie Ottens, directeur van Stedelijk Museum Coevorden: “We willen graag, dat met name de jeugd in de gemeente Coevorden iets mee krijgt van de geschiedenis van de eigen omgeving. Daarom hebben we samen met Marion Maters een coronaproof plan bedacht.

De voorstelling is gratis te boeken voor scholen én interessant voor alle leerjaren. De school dient zelf voor een geschikte locatie te zorgen. De voorstelling wordt alleen op vrijdag gespeeld, vanaf heden tot en met maart 2021. De voorstelling duurt een uur en wordt gespeeld door twee acteurs. Tijdens de voorstellingen gelden de maatregelen van het RIVM.

Verhaal

Het verhaal van het IJzerkoekenoproer gaat over de volksopstand die ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. Om oproer tegen te gaan, werd een protestbijeenkomst verboden. Maar de Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekenbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken. Daarmee is het IJzerkoekenoproer hét kerstverhaal van Coevorden.

Scholen die interesse of vragen hebben, kunnen een mail sturen naar info@museumcoevorden.nl onder vermelding van ‘Theatervoorstelling ijzerkoekenoproer’.

Tentoonstelling

Er komt een nieuwe tentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaar Hans Muller. De opening zou onlangs plaatsvinden, er komt nog een nieuwe datum. Het museum vroeg Muller (die zorgde voor de kunstwerken in het stationsgebied) om een ontwerp te maken voor een ouderwets, maar toch nieuw ijzerkoekenijzer. Het ijzer van Muller is net als de traditionele ijzerkoekenijzers van gietijzer gemaakt, maar het vervaardigingsproces en het ontwerp zijn totaal anders.

Foto: Tijdens de IJzerkoekenoptocht van afgelopen jaar.

Een verslag van het ijzerkoekenoproer in 2019:

IJzerkoekenoproer trekt veel belangstelling