Coevorden – In de raadsvergadering van dinsdagavond werd een motie van het PAC gesteund door de voltallige raad. Dat betekent, dat afkeuring wordt uitgesproken over de inhoud van de uitspraken van Tweede Kamerlid Van Meijeren van Forum van Democratie. De motie wordt naar alle gemeenteraden in Nederland gestuurd met de oproep een vergelijkbaar signaal af te geven om de stem te laten horen en de democratie te beschermen.

Geworsteld

De meeste fracties hebben geworsteld met de vraag hoe zij moesten reageren op de motie, maar vonden dat zij daarin toch moesten meegaan. De VVD wilde in eerste instantie de motie niet steunen. Floris Vulto: “Wij willen niet inhoudelijk reageren, omdat wij dit geen podium willen geven. Bovendien moeten wij ons als lokale politiek niet bemoeien met een landelijke discussie.”

Hij kreeg bijval van diverse fracties wat betreft deze grondhouding, maar toch voelden zij zich genoodzaakt te reageren en de motie te steunen. Henk Mulder van BBC2014: “In grote lijnen zijn we het eens met Vulto. Volgens de Grondwet mag je uitspraken doen, maar je hebt ook te maken met fatsoensnormen. Daarom steunen wij de motie.” Michel Blanken van de PvdA schaarde zich achter deze woorden net als Henk Bouwers van PPC en Sandra Katerberg van het CDA. Zij stelde, dat je je oren en ogen niet moet sluiten voor hetgeen achter de uitspraken zit.

Na een schorsing ging ook de VVD mee met de motie. “De landelijke politiek verhardt. Er worden harde uitspraken gedaan, er is geen respect voor elkaar”, aldus Vulto. “Deze keer is een politicus te ver gegaan en roept op tot geweld en ondermijning. Voor deze ene keer gaan we mee met de motie, maar we maken daar geen trend van.”

“Wij doen het gelukkig anders”

Jerry Stoker van het PAC was blij met deze woorden en is geenszins van plan er een trend van te maken. “Het is een krachtig signaal als de voltallige raad steun geeft. Wij doen het in Coevorden gelukkig anders dan in Den Haag.” Floris Vulto besloot: “Voor ons staat het respectvol omgaan met elkaar voorop.” Sandra Katerberg concludeerde: “Laten we trots zijn op hoe wij het in Coevorden doen.”

Het PAC vermeldde in de motie: “Wij stellen vast, dat Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in een interview hoopt op een revolutionaire beweging.” Daarbij citeerde Jerry Stoker enige bewoordingen uit het interview, zoals “Het wordt urgent voor mensen die niks meer te verliezen hebben, dat ze bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen; wij gaan hier gewoon niet meer weg totdat de regering weg is.” Stoker: “Hij speculeert op het ten val brengen van de regering en daar ook naar eigen zeggen op hoopt, ook als daar slachtoffers bij vallen.” Het PAC oordeelt dit als verwerpelijk en onverantwoord, zo staat in de motie. Het PAC is het eens met de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz- Zegerius zijn dat het “aan ons allen is om onze stem te laten horen en zo onze democratie te beschermen.”