Coevorden – Bij de synagoge werd zondagavond het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ onthuld.
Het is maandag 27 januari 75 jaar geleden, dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daarbij stilgestaan. Om stil te staan is het monument de komende dagen te zien bij de synagoge. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Oplichtende stenen
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team van Studio Roosegaarde hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met 104.000 lichtgevende stenen -gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland- staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Coevorden zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.
Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente wordt gemist. Door stil te staan bij ‘Levenslicht’ blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.
‘Levenslicht’ is te zien op maandag 27 en dinsdag 28 januari van 16.00 tot 22.00 uur en op donderdagavond 30 januari.
Tevoren waren er korte toespraken. Voorzitter Wilhelmina Hein van Stichting Synagoge Coevorden droeg een prachtig gedicht voor met als titel ‘Ieder mens heeft een naam’. Burgemeester Bert Bouwmeester zei in zijn toespraak, voordat hij het monument als het ware tot leven bracht, dat van heel veel mensen niet bekend is waar zij zijn gebleven. “Het gaat om het herdenken van deze personen, maar ook om stil te staan bij de gruweldaden tegen de mensheid.”