Coevorden/regio – Diaken Frans Wielens neemt komend weekend afscheid. De pastor gaat met emeritaat, omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

“Ik ben tevreden en dankbaar dat ik als diaken een bijdrage heb mogen leveren aan het Bisdom Groningen”, aldus Wielens. “Ik word altijd nog geraakt door de menselijke kant. Als ik een steentje kan bijdragen aan de vreugde van mensen doe ik dat graag. Maar ook verdriet gaat mij aan het hart, ik probeer de mensen zo goed mogelijk bij te staan.”

Betrokken

Frans Wielens (1956) komt uit een traditioneel katholiek gezin in Haaksbergen. “Als gezin waren we allemaal betrokken bij de kerk. Twee zussen van mijn vader gingen naar het klooster. De broer van mijn vader is pastoor en een andere oom was missionaris in onder andere Oeganda. Ik ben altijd betrokken gebleven. Mijn militaire dienstplicht heb ik vanaf 1976 vervuld als aalmoezenier.”

Frans wilde in de kerk werken, maar koos niet voor de opleiding voor het priesterschap. Ik ging naar de theologische opleiding in Heerlen. Op die manier kon ik onderzoeken wat ik nu precies wilde.” Later verbleef hij vijf jaar in Valkenburg in de gemeenschap van paters van de Heilige Harten.

De theologische studie was niet gemakkelijk. “Ik had geen vwo gedaan en moest de Griekse en Engelse taal en geschiedenis bijspijkeren. De eerste twee jaar heb ik dat erbij gedaan. Vrijwilligerswerk in onder andere een verpleeghuis hield me op de been. Ik kwam bij het noviciaat, maar na een jaar bleek dat toch niet mijn weg.”

Wielens voltooide zijn studie op 32-jarige leeftijd. Inmiddels had hij zijn vrouw leren kennen op een Twentse bruiloft en zij trouwden in 1988. “Ik ben gaan werken in het bisdom in de Kanaalstreek. Daar heb ik met veel plezier twaalf jaar gewerkt. In 1993 ben ik tot diaken gewijd. Toen heeft de bisschop mij benoemd voor de parochie in Emmen en Erica, waar ik vijftien jaar actief was.”

Zuidoost-Drenthe

In 2016 werd Wielens door toenmalig bisschop De Korte benoemd in Zuidoost-Drenthe. “Ik had eerst veel twijfels. Wij woonden in Barger Oosterveld en ik vroeg of ik daar mocht blijven wonen. Dat werd toegestaan en daar wonen we nog steeds. Mijn werkplek is vooral het kantoor in Weiteveen. In maart 2016 ben ik begonnen in de vijf parochies in Coevorden, Steenwijksmoer, Schoonebeek, Nieuw-Schoonebeek en Weiteveen, die toen bezig waren met de fusie tot de Immanuëlparochie Zuidoost-Drenthe. Gaandeweg merkte ik dat ik landde. Met pastoor Tjitze Tjepkema had ik een uitstekende samenwerking. De fusie werd een feit op 1 januari 2018.”

Dankbaar

In de loop der jaren maakte Wielens veel vreugde en verdriet mee. “Het heeft altijd een enorme impact als jonge mensen overlijden. De uitvaart van een oudere vader of moeder vind ik vaak heel bijzonder. Ik weet nog goed, dat ik het de eerste keer heel moeilijk vond om naar een familie te gaan waar een dierbare was gestorven. Ik ging er met lood in de schoenen heen, ik durfde bijna niet. Maar, ik mocht groeien in het ambacht, daarbij gevoed door collega’s en anderen. Dat stemt mij heel dankbaar.”

Voor de toekomst heeft Frans Wielens geen vastomlijnde plannen. “De laatste tijd ben ik nog zo intens bezig met mijn werk. Ik ben wel vermoeid. Dit vak is bijna topsport, ik heb nooit de kantjes eraf gelopen. Ik wil nog wel wat studeren en meer gaan lezen. Straks ben ik meer in de luwte.”

Afscheid

Wielens neemt afscheid op zaterdag 1 en zondag 2 oktober. Op zaterdag 1 oktober is er vanaf 19.00 uur een afscheidsviering in de kerk van de H. Willibrordus in Coevorden. Na de viering kan afscheid van Wielens worden genomen in het Sint Antoniusgebouw achter de kerk. Het grootkoor Cantemus Domino van de geloofsgemeenschap H. Willibrordus verzorgt de zang tijdens deze viering.

Zondag 2 oktober vanaf 9.30 uur vindt het afscheid van pastor Wielens plaats in de kerk van de H. Bonifatius in Nieuw-Schoonebeek. Dameskoor akKOORd en het herenkoor uit Weiteveen verzorgen de zang. Het afscheid is daarna in de Dorpshoeve, Europaweg 145 in Nieuw-Schoonebeek.