Coevorden – Mevrouw Grietje van Almelo-Fokkens viert vandaag, donderdag 22 april, haar honderdste verjaardag. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit ging locoburgemeester Jeroen Huizing bij haar op bezoek in woonzorgcentrum St. Franciscus. Een taart van de gemeente Coevorden was reeds bezorgd, Huizing bracht een fraai boeket mee.

Mevrouw Van Almelo schetst haar leven, gekenmerkt door vele verhuizingen. Grietje Fokkens werd geboren in Dwingeloo op de boerderij van haar ouders. In de loop der jaren werd vaak verhuisd: naar het buitengebied van Dedemsvaart nabij Zuidwolde, Oosterhesselen, Vlieghuis, Dalen en Coevorden. Zij trouwde op 22-jarige leeftijd met haar echtgenoot, afkomstig uit Dalen. De woningnood was hoog in die tijd, zodat het paar eerst tijdelijke woonruimte had in de voormalige slachterij Hommes aan de Parallelweg in Coevorden en nog een tijdje in Dalen verbleef.

Het paar kreeg drie kinderen: een zoon en twee dochters. Bovendien nam zij later de zorg voor de dochter van haar zus op zich, die zij als haar vierde kind beschouwt. De kinderen komen vandaag op wisselende tijden om hun moeder te feliciteren met haar mijlpaal.

Slagerij in Dalen

Het echtpaar Van Almelo nam daarna in Dalen de slagerij van Veldkamp, destijds een bekende naam in de regio, over. Die slagerij was gevestigd aan de Hoofdstraat, direct naast het parkeerterrein van Autobedrijf Hoiting. Dit pand is inmiddels in gebruik als woonhuis. “Ik vond het werken in de zaak heel mooi”, aldus mevrouw Van Almelo.

Het paar verhuisde vervolgens naar de Thijakkerstraat in Dalen en later naar de Oranjewijk in Coevorden. Toen mevrouw Van Almelo ziek werd, volgde een verhuizing naar de nieuwe flat bij De Voorde. Daar heeft zij nog zo’n twee jaar met haar man gewoond. “Mijn vader”, vertelt dochter Annemarie, “overleed toen hij 90 jaar oud was, mijn moeder was toen 83 jaar.” De verhuizingen waren nog niet gedaan, want zij woonde nog in een aanleunwoning van De Voorde. Sinds vier jaar woont mevrouw Van Almelo in St. Franciscus. Tot volle tevredenheid, want zij prijst de goede zorg.

Goed op de hoogte

Mevrouw Van Almelo is een fervent lezer en zij is dan ook heel blij, dat zij nog heel goed kan lezen. Bovendien leest zij de krant en volgt zij de televisie nauwgezet. Zo is zij goed op de hoogte van hetgeen er speelt. Corona baart haar nog wel zorgen. “Ik ben dan wel gevaccineerd en ik ben niet bang voor mezelf, maar juist voor de anderen.”

Vers fruit

Het geheim om honderd jaar te worden? Dat weet mevrouw Van Almelo zo niet. Verzorgende Marieke Wiers vertelt aanvullend, dat mevrouw Van Almelo elke ochtend heel gezond ontbijt met veel vers fruit.