Schoonoord – De heer Pieter Boerma (82) en mevrouw Jantien (Jantje) Boerma-Beijering (80) uit Schoonoord zijn vandaag, woensdag 22 juli, zestig jaar getrouwd. Ter gelegenheid daarvan bracht locoburgemeester Steven Stegen een bezoek aan het paar om de felicitaties over te brengen namens het gemeentebestuur.

In de fraaie tijd achter de eveneens fraaie woning vertellen de echtelieden over hun leven. “Ik ben”, aldus Boerma, “geboren en getogen in Schoonoord.” Zijn vrouw werd geboren in Drouwen. Het gezin Beijering verhuisde toen Jantje ongeveer tien jaar oud was naar een boerderij op het Zweeloërveld. Vanaf die tijd ging Jantje naar de Burgemeester S.J. van Royenschool, waar zij Pieter ontmoette.

Vriendschap

“In die tijd ging het om vriendschap”, aldus de heer Boerma, “pas later werd het serieus.” Zij maakten deel uit van een vriendengroep, die veel met elkaar optrok. Boerma lacht: “Ik zei vroeger altijd ‘Als ik groot ben, wil ik een BMW en een lange leren jas. Die motor is er gekomen, maar de lange jas werd een korte jas.”

Werkzaamheden

Het paar trouwde in het voormalige gemeentehuis van Sleen. In die tijd was het gebruikelijk, dat de vrouw thuisbleef. Het paar kreeg twee kinderen en heeft drie kleinkinderen. “Maar toen de kinderen wat ouder waren”, vertelt mevrouw Boerma, “ben ik weer gaan werken. Ik deed huishoudelijk werken bij de boeren en ik maakte 24 jaar lang de school schoon, ik was toen in dienst bij de gemeente. Eigenlijk wilde ik kapster worden. Maar dat mocht niet, er moest worden gewerkt om geld te verdienen.”

Post

De vader van de heer Boerma had een schildersbedrijf, waar Pieter het schildersvak leerde. “Door toeval ben ik bij de post beland. Mijn broer werd benaderd om voor de post te werken. Die was echter bakker en kon een baan bij een bakker krijgen. Toen heb ik zijn plaats ingenomen.” Zijn vader stopte later met het schildersbedrijf. “Ik was postbezorger en was later kantoorhouder van het postkantoor in Emmen. “De post ging toen privatiseren en ik kon gebruikmaken van een regeling om met de vut te gaan. Zo stopte ik al met werken toen ik 55 was.”

Hobby’s

Zowel de heer als mevrouw Boerma zijn nog zeer actief. “Ik zwem, doe aan aquajoggen en sta op de markt met spulletjes uit grootmoederstijd”, aldus mevrouw Boerma. Haar echtgenoot besteedt zijn tijd graag aan biljarten, vissen en fietsen. Daarnaast zijn zij veel bezig in hun tuin.

Vandaag vieren zij het huwelijksfeest met familie en vrienden.