Coevorden/Groningen – Komende zomer is er een groot wandelevenement van Coevorden naar Groningen. Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus kunnen wandelaars de historische route van Bommen Berend lopen. De wandelaars ontdekken tijdens de tocht wat er allemaal nog verwijst naar die tijd, 1672.

De hele route is 110 km en kan in twee dagen worden afgelegd, maar er kunnen ook kortere afstanden worden gelopen. De organisatie is in handen van ‘Tocht om de Noord’, die jaarlijks diverse wandeltochten in de provincie Groningen houdt.

De inschrijving is donderdag 31 maart gestart. Die datum is bewust gekozen: op 31 maart 1672 schreef Carl von Rabenhaubt zich in als luitenant-generaal bij het Staatse leger. In die rol wist hij Groningen uiteindelijk uit de handen van Bommen Berend te houden. De link voor de inschrijving staat op www.tochtomdenoord.nl. Er geldt een maximumaantal deelnemers van 3000, dus snel aanmelden is gewenst.

De start op zaterdag 27 augustus is in Coevorden in drie delen: circa 25 km (naar Emmen), circa 40 km (naar Exloo) en circa 70 km (naar Assen). De dag erop zijn er twee etappes: vanaf Haren, circa 15 km en vanaf Assen circa 40 kilometer naar Groningen.

Culturele gemeente

De gemeente Coevorden is van eind augustus 2021 tot en met december 2022 culturele gemeente van Drenthe. In het culturele jaar wordt ook het 350-jarig ontzet van de stad herdacht en gevierd, onder andere met dit bijzondere wandelevenement.

350 jaar Ontzet: Groningen & Coevorden

Op 28 augustus 1672, precies 350 jaar geleden, werd in Groningen een eind gemaakt aan het beleg van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend. Er bestaan veel verbanden tussen Groningen en Coevorden uit die tijd. Een daarvan gaat over Mijndert van der Thijnen, een dappere Coevordenaar die in Groningen zijn plannen presenteerde, waarna uiteindelijk ook Coevorden werd bevrijd op 30 december 1672.

Carl von Rabenhaupt

Onder leiding van ingehuurde legercommandant Carl von Rabenhaupt vocht Groningen in 1672 terug tegen het leger van de bisschop van Münster. Mede door zijn kanon De Groote Griet verhinderde Von Rabenhaupt, samen met de Stadjers, dat bisschop Von Galen na een beleg van enkele weken Groningen in kon nemen. Op 27 augustus besloot de bisschop eieren voor zijn geld te kiezen en droop af.

Zintuigen

De wandelaars gaan ervaren hoe het er 350 jaar geleden aan toe ging. Alle zintuigen worden gebruikt om de ervaring van toen terug te halen: de smaken van toen worden geproefd en zij ruiken typische geuren uit die tijd. Beelden en geluiden uit die tijd worden teruggehaald en aan de route geplaatst. Daardoor krijgen de wandelaars echt het gevoel dat ze worden teruggeworpen in augustus 1672.

Veel meer te doen in Coevorden

Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden zorgt op vrijdag 27, zaterdag 27 en zondag 28 augustus voor de Garnizoensdagen met ‘De Slag om Coevorden’. De activiteiten vinden plaats in het Van Heutszpark en in het centrum van Coevorden waar de geschiedenis dan op straat is te beleven.