Gees staat met plaats 9 in de landelijke dorpen top-10 van de Groene Stad Challenge. Gees bezet daarin de negende plaats. Dit bleek gisteren toen de uitslag werd bekendgemaakt. De plaats voor Gees op de ranglijst is te danken aan het feit de inwoners van Gees zo’n 228 vierkant meter openbaar groen per persoon tot hun beschikking hebben. Daarnaast zijn er ook mooie vermeldingen voor Coevorden en Steenwijksmoer.

In totaal bestaat ongeveer 71 procent van Gees uit groen (bomen, gras en struiken). Wethouder Jeroen Huizing: “We zijn trots op ons mooie, groene platteland, de karakteristieke dorpen en de historische stad Coevorden met relatief gezien behoorlijke wat groen. Op al die plekken hebben we oog voor duurzaamheid en groen. Zo’n mooie uitkomst van een landelijk onderzoek, daar zijn we natuurlijk heel trots op! ”

De Groene Stad Challenge editie 2022 is een initiatief van ingenieursbureau Sweco, groengereedschapsfabrikant Husqvarna en NL Greenlabel, een organisatie die zich bezighoudt met het meten van duurzame leefomgevingen. Bij deze editie zijn 123 gemeenten, waaronder Coevorden, geanalyseerd op de kwaliteit en de hoeveelheid groen binnen de bebouwde kom. Hierbij is onder meer gekeken naar luchtfoto’s en satellietbeelden.

In totaal is het groen en het groenpotentieel in de woonomgeving van ruim 6,7 miljoen inwoners in 698 plaatsen kaart gebracht. Volgens het onderzoek is er in Nederland nog veel winst te behalen. Zo kan er nog wel 4.1 miljoen vierkante meter aan parkeervakken vergroend worden. Ook is er ruimte voor het planten van meer dan 655.000 grote bomen of maar liefst 3,9 miljoen kleine bomen

Coevorden en Steenwijksmoer staan op respectievelijk de dertiende en negentiende plaats. De groenste stad van Nederland bevindt zich ook in de Drenthe: Assen. Op basis van de lijst met groenste dorpen en groenste steden staat de provincie Drenthe op nummer 1.