Dalen – Marja Duiker opende dinsdagmiddag het SoGoed-buurtkastje aan de Luunkamp 16 in Dalen. “De opzet ervan, met name het tegengaan van voedselverspilling, spreekt me aan”, vertelt Marja. Diverse buurtbewoners toonden belangstelling voor de openingshandeling.

Zij is daarmee de tweede in Drenthe, die dit initiatief nam. Sinds 2018 staat zo’n kastje in Coevorden.

Tegen voedselverspilling

In 2016 richtte René Verhoogt uit Purmerend de Stichting SoGoed op. SoGoed staat voor Goed in Sociaal Ondernemen. Op diverse manieren zet deze stichting zich in om voedselverspilling tegen te gaan en mensen die wat minder te besteden hebben op weg te helpen. Inmiddels hangen er al heel wat buurtkastjes in Nederland.

Producten geven, nemen en ruilen

Het motto van SoGoed is ‘Liever delen dan verspillen’. Het buurtkastje kan worden gevuld met artikelen van uiteenlopende aard, zoals levensmiddelen, tijdschriften en producten voor lichaamsverzorging. Inmiddels is het kastje in Dalen goed gevuld, mede dankzij de Plus Supermarkt in Dalen.

Mensen die iets kunnen en willen missen, kunnen artikelen in het kastje leggen. Het gaat om met name houdbare producten. Mensen die iets nodig hebben, kunnen een artikel uit het kastje pakken of een product ruilen. Alcohol, medicijnen en rookwaren zijn verboden.

“Ik kwam op het idee door Saskia Kluwen, die eerder al (in 2018) samen met buurtgenoten zo’n kastje in gebruik nam aan de Van Eijbergenstraat in Coevorden. Zij kwam een keer bij mij in het atelier en toen hebben we het erover gehad. Het leek me wel wat, met name omdat het voedselverspilling tegengaat.”

Postcodeloterij

Saskia sluit hierop aan: “Ik zag daarna, dat het Buurtfonds van de Nationale Postcodeloterij een aantal buurtkastjes sponsorde. Daar heb ik Marja op attent gemaakt.” Marja lacht: “Dat was precies het duwtje wat ik nodig had en al snel kreeg ik het kastje.”

Marja heeft er in de buurt al wat ruchtbaarheid aan gegeven en ook langs deze weg maakt zij mensen graag attent op het SoGoed-buurtkastje.

Meer informatie over SoGoed Coevorden staat op Facebook. Het is de bedoeling om ook voor het SoGoed-buurtkastje in Dalen een Facebookpagina te maken. Op de website van Stichting SoGoed is ook veel informatie te vinden.

Hoofdfoto: Marja Duiker opent het kastje in aanwezigheid van Saskia Kluwen, gadegeslagen door enkele buurtbewoners.