Regio – De snellere verspreiding van de omikronvariant zal de komende tijd tot extra besmettingen leiden, waardoor ook het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen. Aldus de GGD Drenthe op haar website. “De huidige maatregelen moeten bijdragen aan het zoveel mogelijk beperken van de verwachte extra druk op de zorg. Bescherm jezelf en elkaar. Maak online een boosterafspraak zodra je in aanmerking komt. En voorkom verspreiding van het virus (en daarmee ziekenhuisopnames) door je aan de basismaatregelen te houden. Ook als je gevaccineerd bent.”

Mensen geboren in 1984 of eerder kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet wel eerst de brief afwachten. De boosterprik kan gehaald worden vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of vanaf drie maanden na herstel van corona.

Van de inwoners van Drenthe vanaf 12 jaar hebben 383.996 personen minimaal één vaccinatie ontvangen van een GGD of van een andere instantie, dat is 87 procent (bron: RIVM). Van alle 12-plussers is 85 procent volledig gevaccineerd volgens het RIVM. In totaal, van 6 januari tot en met 26 december, zette GGD Drenthe 693.434 vaccinaties. Hiervan waren 95.072 boostervaccinaties.

Wie nog geen coronavaccinatie heeft gehad en persoonlijke vragen of zorgen heeft, kan informatie verkrijgen via deze pagina.

In Drenthe kregen 2.007 inwoners de afgelopen week een positieve testuitslag, dat is 18 procent minder dan de week ervoor. In de afgelopen week is het aantal positieve testuitslagen per 100.000 inwoners gedaald bij alle leeftijdsgroepen. In Nederland en in omliggende regio’s is er ook een daling van het aantal positieve uitslagen. Op 9 december was het R-getal 0,9. Als het getal lager is dan 1, dan daalt het aantal besmettingen.

Effect maatregelen

Volgens het RIVM is het effect van de maatregelen van 19 december naar verwachting begin januari zichtbaar. Door de lange ligduur van patiënten met COVID-19 blijft de druk op ziekenhuizen hoog. In Noord-Nederland is de druk op klinische bedden afgenomen, de druk op de IC-capaciteit blijft onverminderd hoog. Op 27 december lagen er dertig patiënten met COVID-19 in een Drents ziekenhuis, waarvan dertien op de IC. Dit kunnen ook patiënten zijn die buiten Drenthe wonen.

Testen

Testen zonder afspraak kan in Drenthe alleen tussen 11.00 en 15.00. Als het te druk is, is dit niet meer mogelijk. Maak daarom bij voorkeur altijd vooraf een afspraak. Bij de testlocaties krijg je altijd een PCR-test. De uitslag volgt uiterlijk binnen 48 uur. Je krijgt hiervan automatisch bericht. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer. Het aantal Drenten dat zich heeft laten testen door een GGD is in de afgelopen week verder afgenomen. Er is een daling van 21 procent. Dit komt doordat je nu in veel gevallen ook een zelftest kunt doen.