Coevorden – Als afsluiting van de activiteiten in het kader van Internationale Vrouwendag komt schrijfster Judith Koelemeijer op donderdag 16 maart naar het synagoge-museum in Coevorden. Vanaf 19.30 uur vertelt zij over de biografie die zij in opdracht van de Etty Hillesum Stichting heeft geschreven en die in september 2022 uitkwam. De biografie gaat over de Joodse Etty Hillesum die in Auschwitz is vermoord. De titel van de biografie is ‘Etty Hillesum, het verhaal van haar leven’.
Esther (Etty) Hillesum is geboren op 15 januari 1914 in Middelburg als dochter van Joodse ouders. Zij bracht haar jeugd door in onder andere Middelburg, Hilversum, Tiel, Winschoten en Deventer. Vader Levie was docent klassieke talen en moeder Riva was met haar Joodse ouders in 1907 uit Rusland gevlucht voor de vele pogroms (gewelddadige aanvallen) waarmee de familie te maken kreeg. Haar grootvader van vaderskant was opperrabbijn in Zwolle geweest, maar haar ouders waren niet gelovig. Zij lieten zich in 1937 uitschrijven als lid van de Joodse gemeente. Etty studeerde rechten in Amsterdam en daarna volgde zij nog een studie Slavische talen die ze door de anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter niet kon afmaken. Totdat zij naar Westerbork werd vervoerd, voorzag zij in haar onderhoud door het geven van privélessen Russisch. In het kamp schreef Etty veel brieven en zij hield een dagboek bij. Hierdoor is Etty, nadat zij op 30 november 1943 in Auschwitz is vermoord, wereldberoemd geworden.
Verbaasd was schrijfster Judith Koelemeijer (1967), dat over de bijna mythische figuur Etty Hillesum (1914-1943) nog zoveel onbekende feiten naar boven kwamen en dat zoveel aannames en veronderstellingen voor waar zijn aangenomen. Zo dook tijdens het onderzoek een onbekende brief uit 1936 op, geschreven door de toen 22-jarige Etty Hillesum, en trof de schrijfster een oorlogsdagboek van een goede vriendin van Etty aan in een gangkast in Amerika. Het zijn een paar van de documenten die mede hebben bijgedragen aan het ontrafelen van de complexe persoonlijkheid die Hillesum was. Koelemeijer werkte zeven jaar lang aan deze biografie, waaraan heel veel onderzoek ten grondslag ligt. Ze hoopt dat het boek recht doet aan de persoon die Hillesum was: ,,Iemand die trouw is gebleven aan zichzelf en nog steeds als inspiratiebron kan dienen.’’
Aanmelden
Het synagoge-museum is gevestigd aan de Kerkstraat 36. De entree voor Vrienden van Stichting Synagoge Coevorden en leden van de bibliotheek is de entree 7,50 euro p.p. op vertoon van hun pas. Andere belangstellenden betalen 10 euro p.p. De entreeprijs is inclusief koffie/thee. Aanmelden is noodzakelijk via secretaris@synagoge-coevorden.nl. Tijdens de pauze biedt The ReadShop gelegenheid het boek te kopen en dit te laten signeren door Judith Koelemeijer.