Oosterhesselen – Er wordt volop gerepeteerd voor ‘The Armed Man’, dat op donderdag 3, vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 november wordt uitgevoerd door Excelsior en een projectkoor. Er is een voorprogramma met Arjan Erkel. Voor de grootse uitvoering wordt sporthal De Goorn omgetoverd in een concertzaal.

Zo werd ook zondagmiddag gerepeteerd. Na een pauze, die buiten in het herfstzonnetje werd gehouden, was er een gezamenlijke repetitie van de fanfare van Excelsior en het koor in dorpshuis De Hesselerhof.

Kaartverkoop gaat snel

“De kaartverkoop”, vertelt voorzitter Gerlyn Draaijers van Excelsior, “loopt enorm goed. Van de in totaal 1200 beschikbare kaarten zijn er al zo’n 850 verkocht. Er zijn nog slechts enkele kaarten voor de vrijdag- en zaterdagavond. Meer kaarten zijn er nog voor de donderdagavond en de zondagmiddag.” De uitvoeringen van vrijdag tot en met zaterdag beginnen om 20.00 uur, zondag is er een matinee vanaf 14.30 uur.

Toegangskaarten zijn te koop via de speciale pagina over The Armed Man op de website van Excelsior en bij Spar Robben aan de Burgemeester De Kockstraat.

Bezetting

De uitvoering wordt gedaan door Excelsior met zo’n vijftig muzikanten een projectkoor, bestaande uit circa honderd personen. Excelsior staat onder leiding van Pieter Bosma, terwijl de leiding voor het koor in handen is van Jan Kruimink. Soliste is sopraan Henriëtte de Groot, de rol van imam wordt vervuld door Ali Badenjki. Naast al deze medewerkers zijn er nog zo’n dertig vrijwilligers actief op het gebied van PR, financiën, techniek, catering en aankleding.

Inhoud ‘The Armed Man’

‘The Armed Man’ heeft als ondertitel ‘Een mis voor de vrede’ en is gecomponeerd door Karl Jenkins. Het ging in 2000 in première ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall in Londen. Het stuk gaat over de dreiging van oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie. Het gaat over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan en de hoop op duurzame vrede. Tijdens het componeren van dit werk brak de oorlog in Kosovo uit en het werk is derhalve opgedragen aan de slachtoffers hiervan. Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de vijftiende eeuw L’homme armé.

Het begin is indrukwekkend wanneer in een stevige driekwartsmaat een stampvoetend koor met begeleiding van trommels haar intrede doet. Daarna wordt het L’homme armé gezongen, gevolgd door het Kyrie uit de Katholieke mis met later het Sanctus en Agnus Dei. Verder bevat het werk bijbelteksten en gedichten die betrekking hebben op de Vietnamese oorlog. Ook wordt het bombardement op Hiroshima, een Islamitisch gebed en teksten uit het Hindoeïsme gebruikt. Een geweldige climax wordt bereikt wanneer in het slotdeel wederom het L’homme armé klinkt met daarop volgend een koraal gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring 21. Het muziekstuk duurt 65 minuten.

Arjan Erkel

In het voorprogramma vertelt Arjan Erkel over zijn 607 dagen lange ontvoering door moslimrebellen in de Russische deelstaat Dagestan. Hij vertelt over hoe hij deze lange strijd tegen onzekerheid, stress, eenzaamheid, wanhoop en een gebrek aan vertrouwen, veiligheid en comfort heeft doorstaan.

Zijn verhaal wordt gecombineerd met muziek en beelden. Er worden drie nummers, die veel betekenen voor Arjan Erkel, samen met singer-songwriter Justin Ripassa uit Emmen gespeeld.