Diphoorn – Trialclub Zuidoost-Drenthe houdt zondag 9 oktober onder auspiciën van de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijdersvereniging) de voorlaatste wedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) en Nederlands Kampioenschap Jeugd (NKJ) Trial op de trialbaan aan de Meulenkampweg 1A in Diphoorn.

Voor het eerst sinds jaren vertonen niet alleen de jeugdrijders, maar ook de volwassenen hun kunsten op de pas verbouwde trialbaan. Dit betekent dat de Nederlandse top uit alle klassen is te zien.

Trial is een spectaculaire sport waarbij motorrijders vier rondes van acht proeven (non-stops) moeten rijden waarbij afhankelijk van de ervaring de moeilijkheidsgraad oploopt van ‘lastig’ voor beginners tot ‘vrijwel onmogelijk’ voor de specialisten. Rijders in de hogere klassen moeten soms enorme sprongen maken, soms vanuit stilstand, om de non-stops te kunnen volbrengen.

Tijdens het rijden van de proeven wordt gecontroleerd of de rijder met zijn voeten de grond raakt, stilstaat of anderszins fouten maakt waarvoor hij of zij strafpunten krijgt. De rijders met de minste strafpunten gaan uiteindelijk met de prijzen naar huis. De uitslag van deze wedstrijd telt mee voor het KNMV Open Nederlands Kampioenschap en het Nederlands Kampioenschap Jeugd.

De leeftijd van de rijders varieert van 4 tot 40 jaar en in de open klasse rijden zelfs nog oudere deelnemers mee. In het NKJ rijden trialisten van 4 tot en met 18 jaar waarbij sommigen al veertien jaar ervaring hebben. Dat belooft wat!

Het parkeren en de entree zijn gratis. Volg de borden en eventuele aanwijzingen van de officials. De wedstrijden duren van 10.00 tot 16.00 uur.