Dalen – Mevrouw Jantje Boer-Reinders (82) uit Dalen is zaterdagmiddag koninklijk onderscheiden en is daarmee Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Bert Bouwmeester reikte haar de onderscheiding uit. Mevrouw Boer was totaal overdonderd. Zij kwam naar de Stationsstraat in Dalen om er een buurtboekenkast te openen, maar dat er meer stond te gebeuren….

Voorzitter Wim Manting van buurtvereniging De Brinken heette iedereen van harte welkom tijdens een bijeenkomst aan de Stationsstraat. Zowel hij als Bouwmeester gaven een inkijkje in de activiteiten van Jantje Boer.

Mantelzorger

Jantje Boer was van 2002 tot 2017 mantelzorger van haar overbuurvrouw Griet Westenberg. Eerst was het burenhulp in de vorm van hand-en-spandiensten, maar later breidden de activiteiten zich uit. Jantje regelde tot het overlijden van mevrouw Westenberg dagelijks haar medicijnen, verzorgde het avondeten, ondersteunde haar bij het naar bed en het toilet gaan, sloot het kippenhok af en deed alle klusjes die nodig waren. Door de inzet van Jantje Boer kon mevrouw Westenberg tot haar overlijden in maart 2017 thuis blijven wonen.

Iedere dag, weer of geen weer, fietste Jantje op en neer van de Reindersdijk naar de Kymmelskampen 2 waar Griet Westenberg woonde. Eerst kon zij het spoor te voet oversteken maar toen er een nieuwe vervoerder kwam werden er hekken langs de spoorlijn geplaatst en moest zij om fietsen. “Het werd je niet gemakkelijk gemaakt”, aldus de burgemeester. Iedere dag fietste zij rond 17.00 uur heen en rond de klok van 19.00 uur weer terug. In al die vijftien jaren moest zij maar één week verstek laten gaan.

Nalatenschap Griet Westenberg

Griet Westenberg schonk in haar nalatenschap een bedrag aan buurtvereniging De Brinken. Omdat Griet een verenigingsmens was, wilde de buurtvereniging haar blijvend herdenken. Dat is nu gebeurd in de vorm van een (buurt)boekenkast/minibibliotheek, voorzien van een bordje waarin de naam Griet Westenberg is gegraveerd.

Jantje Boer was de aangewezen persoon om de boekenkast te openen. Dat deed zij met groot genoegen. Zij had twee boeken meegenomen als eerste bijdrage. Dat was een boek van de auteur Heinz Konsalik, dat eigendom was van Griet Westenberg. Als dank kreeg Jantje een fraai boeket en een speciale boekenlegger. Natuurlijk waren er ook bloemen van de gemeente Coevorden.