Nederland gaat van dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. Op dinsdag 12 januari zal het kabinet beoordelen welke maatregelen na 19 januari nog nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De regels staan op de website van de Rijksoverheid. Er is ook een versie in eenvoudige taal.

Dicht

Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn gesloten, evenals winkels als kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels. Ook een aantal contactberoepen is uitgesloten.

Uitzonderingen

Supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht, kunnen wel openblijven, net als bijvoorbeeld apotheken, drogisterijen, apotheken, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten. Servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen open blijven. Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open. Het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties blijven ook open. Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk. Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen. Lees HIER welke winkels open mogen blijven.

Contactberoepen zoals kappers, nagelstylisten en tatoeëerders zijn gesloten. Alleen (para-)medische contactberoepen mogen hun werk uitvoeren. HIER staat de lijst van uitgezonderde contactberoepen.

Scholen

Basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en instellingen voor mbo, hbo en wo geven les op afstand. Zij mogen wel uitzonderingen maken voor leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs, voor het afnemen van examens en tentamens en voor kwetsbare kinderen.

De kinderopvang is gesloten. Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang. Deze maatregelen in het onderwijs en de kinderopvang gelden tot in ieder geval zondag 17 januari.

Thuis

Blijf dus zo veel mogelijk thuis, ook tijdens de feestdagen. Hoe minder mensen we ontmoeten, des te minder is de kans om anderen te besmetten en daarmee het coronavirus te verspreiden. Thuiswerken blijft de norm, tenzij het absoluut noodzakelijk is om naar het werk te gaan. Daarnaast adviseert het kabinet om thuis per dag niet meer dan twee gasten vanaf 13 jaar te ontvangen. Op 24, 25 en 26 december geldt een uitzondering: dan is het advies maximaal drie gasten per dag te ontvangen, dat is exclusief kinderen tot 13 jaar.

Voor buiten geldt de groepsgrootte van maximaal twee personen, ook tijdens de kerstdagen.

Reizen en sporten

Het kabinet stelt niet te reizen en tot medio maart geen reizen te boeken, tenzij het strikt noodzakelijk is. Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën op minimaal 1,5 meter afstand en alleen buiten. Kinderen tot en met 17 jaar mogen alleen buiten sporten in teamverband en mogen onderling wedstrijden spelen.

Topsporters mogen trainen en wedstrijden spelen, maar wel zonder publiek.

Basisregels

De basisregels blijven gehandhaafd: anderhalve meter afstand tot mensen uit een ander huishouden, was vaak de handen en blijf bij klachten (ook milde) thuis en laat je testen.

Ondernemers

Het kabinet ondersteunt ondernemers en werkenden met het steun- en herstelpakket. Meer informatie daarover is HIER te vinden.