De mevrouw van deze krant vond dat ik even niet aan mijn column hoefde te denken…
Het is tenslotte zomer, vakantietijd ook en u heeft hele andere zaken aan het hoofd dan te lezen wat ik van de dingen vind.

U bent bijvoorbeeld druk in de weer met een vliegtuigmaatschappij om uw geld terug te krijgen maar u krijgt maar geen gehoor. Of u kiest er juist voor om lekker met elkaar opeengepakt naar een oord te vliegen waar de code nog níet oranje of rood is.
Uw pubers gaan wellicht helemaal los in Knokke en u vraagt zich bezorgd af of ze al of niet besmet (met wat dan ook!) weer thuis zullen komen. Of je bent jong en had zó graag ontgroend willen worden maar nu mag je verdorie alleen nog maar een digitale alcoholvergiftiging oplopen.
Misschien denkt u wel diep na over wat er toch allemaal gaande is in de wereld, of er niet een groot complot achter HET virus zit en behalve dat misschien nog wel veel meer wereldwijde samenzweringen.
Dat kan. En dat mag. We leven nog steeds in een vrij land.

U bevindt zich in dat laatste geval trouwens in uitermate goed gezelschap!
Een rapper die denkt dat ‘ie het Torentje wel kan raken met een pistool (terwijl je eigenlijk zou denken dat dat meer iets is voor zijn ex), een dame die veel verstand heeft van graancirkels maar ook enorm gesteld is op een schoon karma en zelfs onze nuchtere Friezin Doutzen breekt haar mooie hoofd over het één en het ander.
Ik bedoel maar.

Er is weer zoveel gaande dat ik natuurlijk wél aan mijn column hier denk.
Want waar moet ik dan vakantie van houden? Het theater is al sinds vrijdag 13 maart gesloten immers. Wat hebben ik en mijn collega nou helemaal gedaan al die tijd?
Daar zal ik u niet mee vermoeien, want dat ben ik zelf inmiddels al behoorlijk van alles eigenlijk. Dus in die zin zou vakantie vieren niet zo’n gek idee zijn.

Maar ik kan het niet laten toch even mijn zorgen met u te delen hier.
Over het feit dat de deuren van Hofpoort nu al vijf maanden gesloten zijn en ik me afvraag of ze binnenkort überhaupt weer open kunnen omdat ik toch het idee heb dat iedereen maar denkt dat alles wel weer kan. Met alle gevolgen van dien.

Er worden momenteel grote en kleine ‘evenementen’ georganiseerd waarvan ik a: niet begrijp dat iemand dat nú zou willen organiseren (o ja, natuurlijk wel: het brengt geld in het laatje) en b: begrijp ik niet zo goed dat je daar als bezoeker naartoe zou gaan. En gaan er dan ook serieuze handhavers, dus geen grappig bedoelde afstandspolitie, die evenementen controleren?
Laten we nou toch voorzichtig omgaan met de vrijheid die we hebben zodat deze alleen maar groter kan worden in plaats van straks weer beperkt.

En ja, wij van Hofpoort hebben drie leuke zondagmiddagen gevuld met Trappen & Grappen hier in de gemeente. Op een totaal andere manier dan we gewend zijn. In de buitenlucht en met alle RIVM-regels in acht genomen. Dat was fijn, alsof we weer de wei in mochten na een lange, donkere winter op stal. En reken maar dat we een dansje deden! Maar toch verheug ik mij op een nieuw seizoen dat staat te trappelen in de coulissen om van start te gaan dit najaar. Op welke aangepaste manier dan ook.

Ik hoop dat iedereen zijn en haar gezonde verstand blijft gebruiken. Dat we elkaar durven aanspreken en zo meehelpen om de deuren van ondernemers open te houden. De ramp is niet te overzien als deze weer dicht moeten.

En tenslotte, voor iedere viroloog onder ons (het zijn er bijna 17 miljoen in ons land heb ik begrepen) die zegt dat het allemaal best meevalt: maak even een afspraak bij een IC in uw buurt om te vragen hoe ze de afgelopen maanden zijn doorgekomen. Daar hebben ze nu vast tijd voor want er ligt bijna niemand meer immers…
Of ga voor de mensheid het middel uitvinden dat behalve onze handen ook ons karma reinigt én schoonhoudt.
Daar hebben we tenminste wat aan!