‘t Haantje – In Ons Dorpshuis in ‘t Haantje werden dinsdagavond de hoofdrolspelers van het theaterspektakel ‘Woeste Gronden’ voorgesteld en werd uitleg gegeven over het stuk.

Juist op dinsdag 1 december is het 55 jaar geleden, dat de boortoren in ‘t Haantje in de aardbodem verdween, terwijl er mensen aan het werk waren.

De productie ‘Woeste Gronden’ in ‘t Haantje wordt in september 2021 zeker achtmaal uitgevoerd. De productie is in handen van BUOG, dat staat voor Bedenkers & Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen. Pieter Stellingwerf en Kees Botman, de oprichters van BUOG, gaven uitleg over het stuk. Botman deed dat aan de hand van een maquette.

Verhaal

Het verhaal is gebaseerd op Macbeth van William Shakespeare en werd in het Drents vertaald door Janny Boerema. Het verhaal gaat over de strijd tussen mens en natuur en het koningsdrama van Shakespeare over macht en verval. De voorstellingen vinden plaats nabij de voormalige NAM-boorlocatie in ’t Haantje, waarbij medewerking wordt verleend door de NAM. Het gasveld vervult als het ware de functie van een koninkrijk.

Het theaterspektakel wordt wel voor een groot deel in het Drents uitgevoerd, maar andere talen worden niet uitgesloten.

De bijeenkomst was in drie kleine sessies vanwege de coronacrisis. Roelie Lubbers-Hilbrands uit Noord-Sleen werkt met haar team aan de realisering van de plannen in het kader van Coevorden Culturele Gemeente Drenthe in 2021-2022. Na haar welkomstwoord introduceerde zij de aanwezigen.

Hoofdrollen

Regisseur van het spektakel is Ben Smit uit het Groningse Garnwerd, Jolanda de Vries uit Noord-Sleen is de productieleider. Beiden waren aanwezig tijdens de bijeenkomsten. De hoofdrollen worden gespeeld door het echtpaar Anne Katic en Wouter van Oord uit Zuidlaren en Robert Braam uit Oosterhesselen. Braam vervulde vorig jaar nog een glansrol in De Toorn van Thunaer. Allen hebben inmiddels hun sporen verdiend in de toneel- en theaterwereld. Daarnaast spelen vele inwoners van de gemeente Coevorden mee, alsmede andere acteurs uit de regio en daarbuiten.

Tijdens de bijeenkomst was er een liveverbinding met twee ooggetuigen van toen, Riekus Weggemans en Jan Kamping. Deze toen 15-jarige vrienden waren nieuwsgierig wat er destijds gaande was en vertelden over hun bevindingen.

Meer informatie over alle plannen staat op de website Cultureel Coevorden.

Hoofdfoto: Robert Braam (links), Anne Katic en Wouter van Oord.

Lees ook:

Culturele Gemeente barst van grote plannen

Nog meer informatie is hier te lezen.