Holthone – Dit jaar vindt de jaarlijkse Holthoner Oogstdag plaats op zaterdag 29 juli van 10.30 tot het einde van de middag rond pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve aan de Holthonerweg 9 in Holthone op landgoed De Groote Scheere.

Elk jaar komen historie, ambacht, traditie en de unieke sfeer samen tijdens de Holthoner Oogstdag, die door duizenden belangstellenden wordt bezocht. Te zien zijn het traditioneel oogsten van rogge, dorsen met een gerestaureerde dorskast uit 1937, oude tractoren, maaien met sikkel en zeis, bindsters in Saksische kledij en dames in klederdracht die pannenkoeken serveren. Op het terrein staan vele kramen met streekproducten. Kinderen kunnen met een koetsier meerijden op de bok en zelf de leidsels vasthouden Ook kunnen zij vanaf de duozit van een oude trekker een ploegdemonstratie meemaken en meedoen aan een kalverschetswedstrijd. Er zijn vele oude ambachten te zien, er wordt brood gebakken en bezoekers kunnen rondritten maken met menvereniging HARP. SDG uit Ane verleent muzikale medewerking, evenals shantykoor De Sjompiesingers uit Gramsbergen.

Tijdens de dag worden kalfjes en jonge koeien gekeurd. De jury bepaalt wie de mooiste dieren heeft. Het Zone College is er met een rijdend leslokaal, de Green Mobile Education Centre met een schat aan vernieuwende leermiddelen. De trailer is voorzien van zonnepanelen en een dakterras met sedum. De windturbine levert een deel van de energie. Deze editie is er ook veel aandacht voor het landgoed De Groote Scheere. Dat is opengesteld om de omgeving te kunnen ontdekken en beleven.

Er zijn voldoende parkeermogelijkheden. De entreekosten zijn 3 euro p.p.

Wandeltocht

Voorafgaand aan de Holthoner Oogstdag wordt een wandeltocht gehouden. Deelnemers kunnen starten tussen 8.00 en 10.30 uur vanaf het oogstterrein. Op de route van de 10 km is een rustpost, op de tocht van de 20 km zijn twee rustposten.

Deelname aan de wandeling kost 6 euro p.p. inclusief de toegang tot de Oogstdag en een consumptiemunt. Voor leden van de Koninklijke Wandelbond Nederland (op vertoon van de lidmaatschapskaart) geldt een korting van 1 euro. De kosten kunnen ter plaatse voldaan worden, ook met pin. Individuele wandelaars en groepen worden verzocht zich tevoren aan te melden via het e-mailadres holthoneroogstdag@outlook.com met vermelding van de namen van de deelnemers, adres, telefoonnummer en mailadres en eventueel het lidmaatschapsnummer van de KWBN. Ter plaatse inschrijven is ook mogelijk bij de ingang van het terrein van de Holthoner Oogstdag. Elke deelnemer dient zich na afloop af te melden in de starttent.

De laatste nieuwtjes staan op de Facebookpagina van de Holthoner Oogstdag.