Sleen – Tijdens een herdenkingsbijeenkomst werd donderdagochtend de adoptie van het Heckschermonument overgedragen door de leerlingen van groep 8 van basisschool De Akker uit Sleen aan de leerlingen van groep 7.

Er werd verteld over de familie Heckscher, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog het laatste Joodse gezin in Sleen. Voor de leden van het gezin, die allen zijn omgekomen in de concentratiekampen, zijn geen graven. Daarom is een monument opgericht, zodat de familie toch herdacht kan worden.

Er werd ook gesproken door schooldirectrice Petra van de Pauvort. De namen van het gezin Heckscher en hun geboorte- en overlijdensdata werden voorgelezen en een aantal kinderen droeg een gedicht voor. Sommige gedichten waren door de kinderen zelf geschreven. Na het spelen van The Last Post was er twee minuten stilte om de slachtoffers van de oorlog te herdenken. Aansluitend werd het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen.

Burgemeester Renze Bergsma sloot de herdenking af met een toespraak en overhandigde even later in ‘Ons Centrum’ aan alle leerlingen van groep 8 een oorkonde. Het was een mooie en bijzondere bijeenkomst, waarbij de verantwoordelijkheid voor het monument en de vrijheid zijn doorgegeven.

Het monument in Sleen bestaat sinds 2010. De familie Heckscher woonde tot oktober 1942 aan de Menso Altingstraat 16 en bestond uit vader Izaak, moeder Elsiena en de zonen Meijer en Rolf. De familie had een manufacturenwinkel. Izaak was zeer actief in het verenigingsleven. Na een periode van onderduiken werd het gezin begin 1944 naar Westerbork getransporteerd. Elsiena en de twee zonen moesten door naar Auschwitz waar zij op 28 januari 1944 zijn omgebracht. Izaak kwam op 31 maart 1945 om in Kdo Mühldorf.

Foto’s: De Akker.