Coevorden – In de voormalige synagoge van Coevorden werd vanavond voor de dertiende keer Jom Hasjoa-herdenking gehouden. Jom Hasjoa betekent dag der vernietiging, de herdenking van de moord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt wereldwijd plaats. Ook ditmaal was het een indrukwekkende bijeenkomst ter herdenking van de Joodse Coevordenaren, die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.

Het thema was ditmaal ‘Hoop’. Tussen de onderdelen door klonk muziek. In haar welkomstwoord zei Wilhelmina Hein, voorzitter van Stichting Synagoge Coevorden, dat niet zomaar zes miljoen slachtoffers worden herdacht, maar zes miljoen keer een mens.  Jeanet Regeling verzorgde een korte inleiding. “Op 12 april 1951 besloot het Israëlisch parlement, de Knesset, om jaarlijks op 27 Nisan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. In de joodse jaartelling is 27 Nisan de datum waarop in 1943 het getto van Warschau werd uitgeroeid.”

Nadat Ankie Dotinga de kaarsen had aangestoken, droeg zij het gedicht ‘Hoop’ van Václav Havel voor. Arien Penninckhof sprak de Kinah (een klaagzang) uit.

Wethouder Steven Stegen was aanwezig namens het gemeentebestuur. “Wij moeten blijvend aandacht blijven vragen voor de Tweede Wereldoorlog en de verhalen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Hoop zou ik ook wel vertrouwen willen noemen. Een veelgebruikt gezegde is ‘Hoop doet leven’, dat gemakkelijk wordt gebruikt. Maar, er zit zeker diepgang in. Laten we leren van het verleden in de hoop dat we dat we dat nooit meer hoeven mee te maken.”

Jeanet Regeling, Ankie Dotinga, Arien Penninckhof en Barend Faddegon lazen de namen voor van de 146 Joden uit Coevorden, Dalen, Zweeloo, Meppen en Sleen die tijdens de oorlog zijn vermoord. “Elk jaar lezen wij de namen voor opdat wij hen niet vergeten.” De Joden in Coevorden werden in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 uit hun huizen gehaald en via Westerbork naar vernietigingskampen gedeporteerd.

Wilhelmina Hein sprak het Kaddiesj uit, het gebed waarin mensen hun vertrouwen in God uitspreken, gevolgd door twee minuten stilte. Gijs Peter Kuijpers, voorganger van evangelische gemeente De Fontein sprak het Onze Vader uit. Tot slot van de bijeenkomst in de synagoge klonken het Hatikvah (het volkslied van Israël) en het Wilhelmus. Aansluitend werden bij het monument tien rozen gelegd.