Sleen – De leerlingen van groep 8 van basisschool De Fontein in Sleen droegen vanmiddag het vliegtuigmonument in het Sleenerzand over aan de leerlingen van groep 7. De Fontein heeft reeds in 1988 het monument geadopteerd en draagt dat jaarlijks over. Ditmaal kon er na de coronatijd weer publiek aanwezig zijn.

Historie

Schooldirecteur Wilma Geuzinge opende de bijeenkomst. Het monument herinnert aan een neergestorte Engelse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog op de terugweg van een aanval in Duitsland op 14 mei 1943. De wrakstukken van de bommenwerper kwamen overal in de boswachterij terecht. Vijf vrienden verzamelden de restanten van het vliegtuig en sloegen die op in een keet van de boswachterij. De vader van één van de vrienden was boswachter. In de zomer van 1945 besloten de vrienden met de brokstukken een monument te bouwen op de plaats waar de bommenwerper was neergestort. In de jaren zeventig werd het monument hersteld en in beton gegoten om vernielingen te voorkomen.

Tijdens de bijeenkomst van vanmiddag waren enkele nabestaanden van deze vriendengroep aanwezig. Onder hen waren Albertien van der Velde en drie broers van haar, evenals nabestaanden van de heer Schuiling.

Na het openingswoord droegen Nellie en Thijmen het korte verhaal ‘Voor iets goeds voor’, waarna het woord was aan Albertien van der Velde, die een indrukwekkende weergave gaf van hetgeen toen is gebeurd. “Ik voel nog meer de vrijheid nu er oorlog is in Oekraïne. Ik heb in Rotterdam gewoond en zie in deze gebombardeerde stad nog steeds de gevolgen van de oorlog terug.”

Namen

Elisa, Famke, Thijs, Isabel, Dieke, Hyke, Tess en Jarno noemden de namen van de gesneuvelden: Dennis Puddephatt, John Morgan, Melvin Brookes, Lawrence Bolton, George Walton, Ronald Halestrap en Alexander McKillop. Huub en Daan legden vervolgens een krans bij het monument. Floor droeg een gedicht voor.

Renate Breukelman blies het signaal Taptoe, in Engeland bekend als The Last Post, gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens klonk God save the Queen en droeg Elena een gedicht voor.

Vrijheid instandhouden

Namens de gemeente Coevorden sprak wethouder Jeroen Huizing. “De Tweede Wereldoorlog was een vreselijke periode in onze geschiedenis en wij eren deze Britse militairen. Wij weten niet wat het betekent om niet vrij te zijn. Het is onze verantwoordelijkheid om de vrijheid in stand te houden.” Huizing sprak ook over corona: “In die periode kon je niet alles doen wat je wilde. De vrijheid werd een beetje beperkt, maar we mochten nog steeds denken wat we wilden en onze mening geven.”

De bijeenkomst werd besloten het het zingen van het Wilhelmus, begeleid door Renate Breukelman.