Regio – De Britse variant van het coronavirus rukt op in Nederland. Voor iedereen geldt (nu ook voor schoolgaande kinderen): blijf thuis als je klachten hebt (ook bij milde) en laat je testen. Deze oproep staat op de website van GGD Drenthe.

Vanwege het weer waren de test- en vaccinatielocaties afgelopen zondag gesloten. Daarom is het aantal testen, besmettingen en vaccinaties van de afgelopen week lager dan anders het geval zou zijn geweest.

De afgelopen week zijn er 4.802 vaccinaties uitgevoerd door GGD Drenthe. In totaal, tot en met 7 februari, zijn dit er 11.592. Dit zijn zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvoorzieningen (ook voor de tweede ronde) en 85-plussers (eerste prikronde). Voor een optimale bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie.

Het aantal testen was 5.085. Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week gestegen naar 809, vorig jaar was dat 740. Het gemiddeld aantal besmettingen is gestegen van 150 naar 164. Bij de jongeren werden besmettingen vastgesteld in 18 procent van de geteste personen. Daarnaast komen de meeste besmettingen voor bij mensen van middelbare leeftijd: 50- tot en met 64-jarigen (26 procent).

Voor zover de bron bekend was, zo meldt de GGD, vond de afgelopen week de helft van de besmettingen plaats in de thuissituatie (48%), gevolgd door werksituaties (20%), verpleeghuizen of woonzorgcentra voor ouderen (20%) en besmetting tijdens bezoek van/bij familie of vrienden (15%).

De afgelopen week zijn veertien mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe, vorige week waren dat er tien. Op maandag 8 februari lagen 29 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 24). Het aantal patiënten op de IC is zes (vorige week elf).

Meer informatie over het landelijke beeld staat op de website van het RIVM.