Coevorden – De Limburgse cabaretier Remy Evers (Amby bij Maastricht) kwam zaterdagavond als een wervelwind het podium van Theater Hofpoort op voor zijn show ‘Gewoon Remy’. Hij legde al snel contact met het publiek en vroeg zich af wie het langst in Coevorden woont. Dat bleek Bert Hoegen te zijn. Iemand anders uit het publiek schoot hem te hulp toen werd gevraagd naar hét kenmerk van Coevorden: een stad met karakter.

Misschien is dat dan wel de plek om zijn tiny house te bouwen…. De lenige Remy rende energiek over het toneel en door het publiek, maar soms waren er bewegingen in slow motion. Zogenaamd argeloos richtte hij de bladblazer op een man uit het publiek. Hij herstelde het evenwicht door even van de andere kant te blazen. Soms absurd, soms wat ernstiger, maar altijd in beweging: dat kenmerkt Remy.

Remy won in 2019 de juryprijs op het festival Cameretten. “Mijn ouders zeiden altijd dat ik een bijzonder kind was. Dat vonden ook andere ouders, andere kinderen, leerkrachten en zorginstellingen….”, aldus Remy. Hij koos in ieder geval niet voor een baan in rolluiken zoals zijn vader. Hij lijkt meer op zijn opa, die een rijke fantasie had. Die had Remy verteld dat hij Limburg had ontdekt. Remy deed er nog een schepje bovenop. “Ik ben in werkelijkheid de zoon van een Japanse samoerai. Ik bevoer de wereldzeeën in een rieten mandje om uiteindelijk in Amby langs de kant te worden gevonden door mijn ouders.”

Zijn demonstratie van de Japanse vechtsport, compleet met kreten, was onnavolgbaar. Net als zijn vele gelaatsuitdrukkingen, zijn mimiek zorgde voor lachsalvo’s uit het publiek.  Zoals tijdens zijn bezoek aan een botanische tuin, waarin Remy lijdt aan uitdrogingsverschijnselen. En of hij net als zijn vader Prins Carnaval wordt? Het lijkt er wel heel even op, maar het verhaal neemt toch een andere wending.

Remy werd beloond met een staande ovatie. Of het bij dit ene bezoek aan Coevorden blijft? Het publiek hoopt van niet en kijkt vast uit naar zijn nieuwe show.

In onderstaande filmpjes zijn enkele fragmenten van ‘Gewoon Remy’ te zien.

Foto: screenshot.