Coevorden – Inmiddels verblijven er zo’n dertig alleenstaande vrouwen en vrouwen met kinderen in de opvanglocatie voor asielzoekers in de voormalige Rabobank in Coevorden. André Kolk, projectleider vluchtelingenopvang van de gemeente, verwacht dat er in het weekend vijftig personen in het gebouw worden opgevangen.

“Er is een geleidelijke instroom”, aldus Kolk. “We hebben de keuze gemaakt om vrouwen en kinderen op te vangen, omdat dat beter past in deze omgeving dan alleenstaande mannen. Wij laten dan ook niet zomaar mannen binnen. De nationaliteiten van de vrouwen zijn verschillend: er zijn mensen uit Nicaragua, Colombia, China, Syrië, Iran, Irak en Somalië.”

Wachtkamer

De vluchtelingen hebben zich eerst gemeld in Ter Apel. Kolk: “Daar zijn zij geregistreerd met naam en foto. Daarna gaan zij naar de ‘wachtkamer’ voor de asielprocedure. Wij zijn in dit geval één van de wachtkamers. Gelukkig hoeven in Ter Apel geen mensen meer buiten te slapen doordat overal in den lande opvanglocaties opengaan.” Vervolgens worden de mensen opgeroepen om zich weer te melden in Ter Apel. De verwachting is, dat er daardoor wisselende groepen mensen in de voormalige Rabobank verblijven.

De mensen ontvangen wat leefgeld. Daarnaast zorgen een lokale cateraar, lokale bakker en een lokaal warenhuis voor eten en producten voor lichamelijke verzorging. In het gebouw staan magnetrons en wasmachines voor de persoonlijke was. De lakens en handdoeken worden door een bedrijf gewassen. In de notaristuin staan units met sanitaire voorzieningen. De route ernaar toe is voorzien van tenten.

Activiteitenprogramma

“Vanaf volgende week”, aldus Kolk, “is er een activiteitenprogramma. Er wordt wat lesgegeven in de Nederlandse en Engelse taal, de PKN (kerken) wil wat doen er er wordt een programma van sport, spel en cultuur geboden in samenwerking met sportverenigingen en de buurtsportcoaches.” Wat betreft het onderwijs wordt een pas op de plaats gemaakt, omdat niet bekend is waar de moeders met kinderen een plek krijgen na de tijdelijke opvang in Coevorden.

Foto: tijdens het open huis voor belangstellenden de afgelopen week.

Zie ook:

Tijdelijke crisisopvang asielzoekers in voormalige Rabobank