Schoonoord/Coevorden – Vooralsnog wordt handhaving op bungalowpark WICO aan de Slenerweg in Schoonoord opgeschort. Op aandringen van CDA, VVD en PAC en met instemming van de andere fracties gaf wethouder Steven Stegen hieraan toe in de commissievergadering van gisteravond. De gemeente wil een nieuw onderzoek uitvoeren naar de recreatieve mogelijkheden op het park. In afwachting van de conclusies -die eind maart worden verwacht- zal geen handhaving plaatsvinden.

Op het park staan bungalows, die in gebruik zijn door een mix van recreanten en permanente bewoners. Vorig jaar ontstond onrust toen via een gemeentelijke brief kenbaar werd gemaakt, dat het park wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke bestemming: recreatie. Dat betekent, dat de permanente bewoning moet worden beëindigd. Sinds een paar jaar wordt gewerkt aan het provinciale project Vitale Vakantieparken Drenthe. Er wordt gekeken naar kansen voor het versterken van toeristische recreatieve verhuur.

In 2017 is Wico beoordeeld als een niet-vitaal vakantiepark. Er is naast de woningen niets te vinden: geen zwembad, geen horeca of andere voorzieningen, zo liet een bewoonster vorig jaar weten.
Mevrouw Janneke Uiterwaal-Lampe, eigenaar van de grond, sprak de raadsleden toe en ook Gerben Blaauw namens de Werkgroep Bungalowpark WICO deed dat. De werkgroep hield een eigen onderzoek onder de bewoners, dat ook in de agenda van de vergadering was opgenomen.

“Een nieuw jaar, nieuwe kansen”, aldus Janneke Uiterwaal. “Er is geen besluit genomen, dat WICO moet worden teruggebracht tot vakantiepark.” Een eerder onderzoek verwierp zij, omdat dat teveel geregisseerd zou zijn door de organisatie van Vitale Vakantieparken.

“Wij willen”, aldus Gerben Blaauw, “niet rancuneus lopen klieren, maar goed in gesprek komen.” Gewezen werd bovendien op de woningnood. “Er staan mensen ingeschreven bij Thuiskompas, maar er zijn geen woningen beschikbaar”, stelde Janneke Uiterwaal. Gerben Blaauw is bewoner van het park en werd enige jaren geleden geconfronteerd met aardbevingsschade aan zijn woning in Groningen.

Blaauw voerde het onderzoek vanuit de Werkgroep Bungalowpark WICO uit en liet weten, dat 84 procent van de bewoners mee heeft gedaan. “Een overgrote meerderheid, 88 procent, heeft een sterke voorkeur voor behoud van het historisch gegroeide duale karakter van het park. Daarbij gaat het dus om permanente bewoning en recreatie.

De bijbehorende stukken bij het raadsvoorstel zijn hier te vinden.

Foto: screenshot.