Coevorden – Vanaf het terras bij het Kasteel vertellen Gea Benting en Aart Wolters, met zicht op de plaats van handeling, over de activiteiten tijdens de Garnizoensdagen op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september op de Weeshuisweide.

De Garnizoensdagen”, vertelt Gea Benting, “worden nu voor de vijfde keer gehouden.” Andere leden van de organisatie zijn Aart Wolters, ook lid van de Schutterij van Koeverden, Rijk Korenhof, Wouter Heidemans en Francis Leyting. Er is voor gekozen om de activiteiten met name op de Weeshuisweide te houden. Een paar jaar geleden tijdens de viering van het 350-jarig Ontzet van Coevorden en Culturele Gemeente Coevorden vonden activiteiten plaats in het Van Heutszpark. De organisatie sluit niet uit dat in de toekomst weer activiteiten in het park plaatsvinden.

De opbouw van het kampement is op vrijdagavond 30 augustus. Er komen diverse tenten te staan en vele re-enactmentgroepen laten zich er zien. “De ruimte is beperkt”, aldus Aart Wolters, “door de herinrichting van de Weeshuisweide, maar er komen looppaden door dit mooie gebied.” De organisatie werd nog verrast door de grote deelname van re-enactmentgroepen. Gea: “De Slag bij Heiligerlee zou een week later plaatsvinden, maar die gaat niet door. Veel van de groepen komen nu naar Coevorden.”

Zaterdag

De Garnizoensdagen wordt op zaterdag 31 augustus geopend. Burgemeester Renze Bergsma lost om 10.00 het openingsschot met het kanon, gevolgd door de controle van de troepen. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur is er een demonstratie van de strijd om de veste, waarin het jaar 1672 centraal staat. Daarbij voeren groepen schermutselingen uit. Het kampement is te bezoeken en er is een ambachtelijke markt op de Markt in Coevorden. Muziek is er van Vive les Gueux. Bovendien zijn er middeleeuwse kinderspelen. Door het centrum worden parades gehouden.

De band Rapalje treedt op van 20.30 tot circa 23.00 uur op het horecaplein van de gezamenlijke horeca op de Weeshuisweide. De entree is gratis. Er is onder meer bier van de Gulzige Gans uit Coevorden en Hesseler Bier uit Oosterhesselen te koop. Een smoker staat klaar en Riëtte Kruize is er met poffertjes. Er wordt met muntjes gewerkt, te halen op het horecaplein. De muntjes kunnen worden betaald met pin en contant.

Zondag

Het programma op zondag begint eveneens om 10.00 uur met een appèl bij het kanon. Dan start ook de ambachtelijke markt op de Markt. Tevoren hebben de deelnemende groepen een ontbijt in het kasteel. In het weekend is er bovendien nog een garnizoensborrel voor de sponsors. Er zijn om 11.00 en 13.00 uur demonstraties van de strijd om de veste. Het is koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zondag klinkt om 15.00 uur een kanonschot ter afsluiting van het evenement.

Rondleidingen kasteel

Op zaterdag en zondag zijn er om 12.00, 14.00 en 16.00 uur rondleidingen met een gids in het kasteel.

De organiserende stichting wordt beide dagen bijgestaan door het zogeheten Exercitie Peloton Bourtange (EPB). De Schutterij van Koeverden verzorgt het begin- en eindschot van de Garnizoensdagen met behulp van een groot kanon.

Vrijwilligers

De organisatie heeft alles voor elkaar, maar wie zich nog wil aanmelden als vrijwilliger om een bijdrage te leveren aan het evenement kan zich melden via de website www.garnizoensdagcoevorden.nl of door een privébericht te sturen via de Facebookpagina.