Coevorden – Mevrouw Aaltien Runhaar-Heersmink heeft vandaag de respectabele leeftijd van honderd jaar behaald. Burgemeester Bert Bouwmeester kwam op bezoek en zij hadden een zeer geanimeerd gesprek. “Je mag volgend jaar wel weer komen”, reageerde de kwieke mevrouw Runhaar.

Aaltien Heersmink zag een eeuw geleden het levenslicht in Schoonebeek. Eenmaal getrouwd gingen zij en haar man, die uit Radewijk kwam, naar Veendam om er een bakkerswinkel te beginnen. Door de opkomst van de supermarkten ging het minder met de zaak en het echtpaar besloot in het begin van de jaren zestig terug te keren naar deze regio. Het paar woonde een korte tijd in Radewijk, maar streek in 1962 in Tuindorp in Coevorden neer. De echtgenoot van mevrouw Runhaar kreeg namelijk werk bij Weber. Het paar ging eerst in Tuindorp wonen en verhuisde vervolgens naar Lootuinen. De man van mevrouw Runhaar overleed in 2000. Mevrouw Runhaar verhuisde naar De Voorde, waar zij nu alweer twintig jaar met veel plezier woont.

Het echtpaar Runhaar kreeg drie dochters en een zoon, helaas is één dochter al jaren geleden overleden. Mevrouw Runhaar heeft zes kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Het eeuwfeest zou met een receptie werden gevierd, maar door de coronamaatregelen kan dat geen doorgang vinden. De bezoekers komen nu over deze dagen verspreid naar haar toe om haar te feliciteren. “Het is een mooie dag”, zegt mevrouw Runhaar tevreden.

In de winkel in Veendam werkte mevrouw Runhaar volop mee, in Coevorden richtte zij zich vooral op het huishouden en de kinderen. Doordat zij bestellingen rond bracht voor de winkel had mevrouw Runhaar al vroeg haar rijbewijs en tot acht jaar geleden reed zij nog steeds auto. Haar gezondheid is nog goed, al kan zij door versleten knieën niet meer lopen. Het nieuws volgt zij dagelijks. Zo weet zij alles van de praktijken van fraudeurs via bijvoorbeeld de telefoon. Televisiekijken doet zij ook graag, zoals de programma’s van mr. Frank Visser en het koffertjesspel.

Zij leest veel veel; het is voor dochter Marianne nog een hele klus om in de bibliotheek boeken te vinden, die haar moeder nog niet heeft gelezen. “Ik lees van alles, van streekromans tot geschiedenisboeken”, vertelt mevrouw Runhaar. Hobby’s heeft zij genoeg, zoals schilderen op nummer, 3D-puzzelen en houtsnijwerk maken, al gaat het nu wat minder in verband met de hoge leeftijd.

Tekst en foto’s: Esselien de Groot.