Coevorden – In het buurthuis in Tuindorp vond een bijzondere middag plaats voor en met mevrouw Lamberdina de Jong-Dommerholt, oftewel Zusse. Zij wordt ook wel de Koningin van Tuindorp genoemd.

Meer dan vijftig jaar woonde zij in de wijk, inmiddels is zij verhuisd naar het Drostenhuis aan de Drostenstraat. Op 14 november van het afgelopen jaar brak brand uit in haar woning aan de Secretaris Bruintjesstraat door een vergeten pannetje op het vuur. Enkele buurtbewoners twijfelden geen moment en haalden de inmiddels 93-jarige Zusse uit haar woning. Drie personen, onder wie Zusse, raakten gewond en werden behandeld in het ziekenhuis.

Betrokkenheid

Helaas kan Zusse door haar hoge leeftijd niet meer zelfstandig thuis wonen. Haar familie wil de redders van Zusse en de andere buurtbewoners bedanken voor hun betrokkenheid door al die jaren heen. Bij dit bijzondere moment was ook burgemeester Renze Bergsma aanwezig. Voorzitter Theo Bosch van BSV Tuindorp heette iedereen welkom en vertelde enige anekdotes. “Het is een afscheid van de wijk, maar geen afscheid van Zusse.”

De burgemeester wilde een deel van deze middag graag bijwonen om de aandacht te vestigen op de betrokkenheid van de buurt. “Tijdens de nieuwjaarsreceptie”, aldus Bergsma, “heb ik de helden van de brandweer in het zonnetje gezet. Maar ook vanuit de buurt kan hulp nodig zijn. Hoe mooi is het dan dat buurtbewoners mevrouw De Jong hebben geholpen.”

Eerder al werd een levensboom bij het buurthuis geplant bij de afronding van de renovatie van de buurt. De burgemeester overhandigde vanmiddag een plaquette aan Hennie Smits als herinnering aan de gebeurtenissen. Dat zal later een plek krijgen bij de levensboom.

Zusse werd, toen zij tachtig jaar oud werd, koninklijk onderscheiden. Zij werd toen Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege al haar verdienstelijke werk voor de wijk. In 2016 startte de sloop in de wijk. Die eerste handeling werd verricht door Zusse. In mei 2020, toen zij negentig jaar werd, was er ook een feestje in de wijk.

En net als toen trad vanmiddag zanger Harry Snijders op van wie Zusse een fan is en die zij al haar hele leven kent.

Maar eerst gingen de aanwezige buurtbewoners gezamenlijk op de foto en ook de familieleden van Zusse werden vereeuwigd.