Coevorden – Het is woensdag 8 maart Internationale Vrouwendag. Een team van betrokkenen heeft een mooi programma samengesteld voor Vrouwendag Coevorden, dat begint op zondag 5 maart en eindigt op vrijdag 17 maart.

Expositie over vrouwenbeweging

Ook de gemeente Coevorden staat daarbij stil met een kleine tentoonstelling in het gemeentehuis over de vrouwenbeweging in Coevorden. Burgemeester Renze Bergsma verricht maandag 6 maart om 10.00 uur de opening in Hof van Coevorden aan het Kasteel 1.

Van 1927 tot en met 2012 was de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVvH), afdeling Coevorden, actief in de gemeente Coevorden. De naam is inmiddels gewijzigd in Vrouwen van Nu. Actief waren de vrouwen van de NVvH. In het gemeentearchief zijn heel wat stukken en voorwerpen opgeslagen van de vereniging. Die zijn voor deze gelegenheid verzameld en uitgestald in vitrines in de hal van het gemeentehuis. De tentoonstelling is te zien van maandag 6 tot en met vrijdag 17 maart tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis.

“Geen ongeëmaniceerde theemutsen”

“Leden zijn geen ongeëmancipeerde theemutsen”. Het is een van de veelzeggende koppen van de krantenartikelen die onderdeel uitmaken van de expositie. Maar er is meer te zien. De tentoonstelling is samengesteld door gemeentearchivaris Henk Mepschen. Hij vertelt: “We hebben de vitrines ingericht met uiteenlopende archiefstukken. Denk daarbij aan notulen- en kasboeken, krantenberichten en foto’s, maar ook aan voorwerpen als vlaggen, stempels, Picardtprenten en zelfs een zilveren schaal die de vrouwenvereniging ooit heeft gewonnen tijdens het jaarlijkse Zuidenveld.”

In de link naar het artikel onder dit bericht staan de andere activiteiten in het kader van Internationale Vrouwendag.

Activiteiten in kader Internationale Vrouwendag