Regio – Ze zijn nog geen jaar oud: De Van Gogh Drenthe fietsroutes. En nu al zijn de routes verkozen tot de fietsroute van het jaar 2024. Vandaag, vrijdag 23 februari, is ‘Op de fiets met Van Gogh’ op de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht verkozen tot beste fietsroute van Europa.

Dit jaar waren er vijf Europese routes in de race. Naast de Nederlandse fietsroute Van Gogh Drenthe waren dat de Cykelleden Skåne (Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk), Unionsleden (Zweden en Noorwegen) en La Vélobuissonnière (Frankrijk), allemaal routes tussen de 52 tot 600 kilometer lang en geschikt voor de meerdaagse fietser.

Op de fiets met Van Gogh

Vorig jaar maart zijn de fietsroutes ‘Op de fiets met Van Gogh’ gelanceerd en afgelopen jaar hebben meer dan vierduizend mensen de route gefietst. De route is ontwikkeld door Shary in opdracht van Van Gogh Drenthe. Samen met lokale partners uit de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen zijn drie routes van elk 50 km ontwikkeld. De bewegwijzerde routes kunnen ook als één route van 150 km gefietst worden. Tijdens de fietstochten komt de fietser langs veel plekken in Drenthe waar Vincent van Gogh in 1883 zijn sporen achterliet. Een uitgebreide routegids van 160 pagina’s en doorkijkpanelen langs de route geven meer informatie over de tijd van Van Gogh in Drenthe. De gids is voor 9,95 euro te koop bij de Tourist Info’s in Drenthe. Online is de gids te koop via onder andere Op de fiets met Van Gogh – Shary.

Fietsroute van het jaar

De Fietsroute van het jaar is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs, die hiermee de aanleg van kwalitatief goede fietsroutes wil stimuleren. Elk jaar testen de juryleden (Bert Sitters, Jessica de Korte en Mirre Oost) een aantal veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde routes en waarderen deze aan de hand van criteria zoals bewegwijzering, voorzieningen voor fietsers en verkeersvrije paden. De Drentse routes scoorden hoog op alle criteria, maar vooral de doorkijkpanelen sprongen in het oog. Met de doorkijkpanelen kijk je door de ogen van Van Gogh naar het landschap waar Vincent zijn inspiratie uit haalde.

De fietsroutes ‘Op de fiets met Van Gogh’ zijn gemaakt in opdracht van Van Gogh Drenthe waarin de provincie Drenthe, gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, Recreatieschap Drenthe, Drents Museum en Marketing Drenthe met elkaar samenwerken. Bureau Shary stelde de routes samen met input van lokale werkgroepen in de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen en het Van Gogh Huis Drenthe, Kunstenaarsdorp Zweeloo en het Drents Archief.

Foto’s: Sjoerd Bracké en Cuno de Bruin