Coevorden/Dalen – Aankomend weekend, van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei (het pinksterweekend), vindt weer de jaarlijkse Roparun, de 33ste editie, plaats. Ook ditmaal is de start bij Vliegbasis Twente, maar de route is anders dan voorgaande jaren.

De route gaat nog wel door Coevorden en Dalen, maar ditmaal zit Sleen er niet bij. De Turfrunners (team 328) uit Dalen is het enige team uit de gemeente Coevorden dat deelneemt. De vele teams komen in de namiddag en avonduren door Coevorden en Dalen. In beide plaatsen is een programma samengesteld voor een feestelijk onthaal van de teams en gezelligheid voor het publiek.

De totale opbrengst van de Roparun is bestemd voor palliatieve zorg voor mensen met kanker. Roparun kent het geld toe aan instellingen, goede doelen of projecten, die bijdragen aan de missie van de Roparun: ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’.

De deelnemende teams houden het hele jaar door acties en worden gesponsord voor het goede doel.

Route

De route vanaf Gramsbergen naar Coevorden en vervolgens naar Dalen en omgeving is als volgt: De Haandrik, De Hulteweg, Van Leeuwenhoekweg, Einsteinweg, Monierweg, Edisonweg, Krimweg, Spoorsingel, Kerkstraat, Markt, Haven, via George Vancouverbrug naar Kasteel, Mijndert van der Thijnensingel, Van Heutszsingel, Stationsstraat, Dalerallee, Hulsvoorderdijk, De Loo, De Bente, De Spil, Windmolen, tussendoor steken richting kerk, Hoofdstraat, Noordwijk, Reimersstraat, De Steeg, Verbindingsweg, Emmerweg, De Kamp, Luunkamp, Dalerveensestraat, Oude Dalerveensestraat, bij Stidalschool rechtsaf Hoofdstraat, De Hullen, Stieltjeskanaal, Oldenhuis Gratamaweg, richting Schoonebeek.

Coevorden

Na de braderie van de ondernemers in het centrum is er vanaf 17.00 uur een muziekprogramma op de Markt in Coevorden met medewerking van Tonny Janssen, Alie Boonstra en de band Smitvrees. Tussen 19.00 en 23.00 uur komen de teams langs tijdens hun loop van circa 550 km naar Rotterdam. Zij worden onthaald door de Schutterij van Koeverden. Vanaf 21.30 uur zijn ook burgemeester Renze Bergsma, Miss Ganzenhoedster Lexi Dost, Mini-Miss Ganzenhoedster Sara Kosse en Mini-Mister Ganzenhoeder Niek Huisma (11) aanwezig.

Verloting

Er is gedurende de hele zaterdag een grote verloting mede dankzij een groot aantal ondernemers uit het centrum en er is gezelligheid op de terrassen.

Ontvangst Daler team

De burgemeester zal er het team van De Turfrunners ontvangen en neemt de plannen voor een project in het ziekenhuis in Emmen in ontvangst.

Dalen

De burgemeester fietst vervolgens samen met het team naar Dalen waar hij de plannen gaat onthullen in de Dorpskerk. Het gaat om een project van groot belang. Het team wordt rond 22.00 uur in Dalen verwacht. De kerk wordt fraai verlicht en er is muziek. Inge Tibben, singer-songwriter Wesley van Bosch en Jort Broekhuizen treden er op tussen 20.00 tot 01.00 uur.

De doorkomende teams worden in de kerk aangemoedigd en per team wordt het favoriete lied ten gehore gebracht. Ook kunnen de teams een kaarsje branden en een wens op het wenshart hangen.

Feestelijk

Het zou mooi zijn als de teams feestelijk worden ontvangen langs de route!

Hoofdfoto: de ontvangst van De Turfrunners in 2023.

Doorkomst Coevorden