Coevorden – De winkels blijven grotendeels dicht. Dat is de uitkomst van het kort geding, dat brancheorganisatie INretail had aangespannen tegen de staat. Vanochtend vond de uitspraak plaats. Dat betekent, dat winkelen op afspraak en click en collect voorlopig blijven. De rechter kwam tot dit besluit, omdat volgens het OMT nog steeds sprake is van een zorgelijke situatie.

“Onterecht”

“Het is een enorme teleurstelling dat we niet verder open kunnen”, is de reactie van Roeland Hup, waarnemend voorzitter van de Coevorder Handelsvereniging en Centrummanagement Coevorden. “Winkelen op afspraak en click en collect zijn absoluut onvoldoende. Het is onterecht, dat we hiertoe worden gedwongen. We blijven knokken voor openstelling.”

Kaalslag

INretail startte onlangs een petitie om te zorgen dat de detailhandel weer zo snel mogelijk volledig open kan. “De retail moet nu open! Het is veilig. Dat bewezen we al tot half december. De sluiting kost 700 miljoen euro omzet per week en van de 300.000 banen staan er 50.000 tot 60.000 op de tocht als dit nog langer duurt. Er dreigt een kaalslag met enorme maatschappelijke en economische gevolgen”, liet Inretail onlangs weten.

Afgelopen maandag werden bij de persconferentie enkele versoepelingen voor winkeliers aangekondigd. In plaats van twee klanten per etage in alle winkels, wordt vanaf maandag 15 maart op basis van winkeloppervlakte bekeken hoeveel klanten er tegelijkertijd op afspraak binnen mogen zijn.

Reactie INretail

Op haar website laat INretail weten: “Een enorme teleurstelling voor alle winkels die al maanden van veiligheid topprioriteit hebben gemaakt en worstelen om te overleven. Wij blijven van mening dat de staat alle belangen die spelen onvoldoende heeft af- en meegewogen toen zij besloot tot winkelsluiting over te gaan. Met de geboden alternatieven zijn voor te veel ondernemers geen realistische omzetten te halen.” Het bestuur van INretail beraadt zich op vervolgstappen.

De complete uitspraak is hier te vinden.