Coevorden/Valthermond – Eline Hanssen van basisschool CKC Rehoboth uit Valthermond is voorleeskampioen van Drenthe geworden. De provinciale finale vond medio april plaats in De Fabriek van Theater Hofpoort in Coevorden. Via livestream konden belangstellenden de verrichtingen bekijken.

Eline vertegenwoordigt de provincie Drenthe op woensdag 26 mei tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Ook deze vindt online plaats.

Tijdens de provinciale finale was het niveau van de voorlezers hoog en de verschillen waren minimaal. Volgens de jury had Eline “een krachtige eigen uitstraling en een mooi stemgeluid. Ze was goed verstaanbaar en speelde met haar stem.”

Aan de voorleeswedstrijd deden 153 scholen uit alle gemeenten in Drenthe mee.

Charissa Kerssies

Aan de provinciale finale deed ook Charissa Kerssies van de Mijndert van der Thijnenschool in Coevorden mee als voorleeskampioen van de gemeente Coevorden. Zij gooide hoge ogen en het juryoordeel luidde als volgt: “Met jouw mooie. duidelijke stem en uitstraling heb je ons meegenomen in de wereld van Harry Potter. We werden erin meegezogen. Bedankt daarvoor!”

Livestream vanuit Coevorden

Twee jaar geleden won Yosan Teame Wegihu uit Sleen de landelijke finale. Doordat de voorleeswedstrijd door de coronamaatregelen vorig jaar niet doorging, was zij ook vorig jaar de nationale voorleeskampioen. Dat Yosan deze titel veroverde, was aanleiding voor Coevorden om zich als gaststad aan te bieden voor de organisatie van de provinciale voorleesfinale. Deze finale vond plaats in De Fabriek van Theater Hofpoort op dinsdag 13, woensdag 14 en donderdag 15 april en was via livestream te zien. De opnamen zijn nog te bekijken via deze link. Charissa is te zien en te horen in het filmpje van dinsdag 13 april vanaf circa de 31ste minuut.

Provinciale finale

Wethouder Jeroen Huizing verzorgde de aftrap van de provinciale finale en Yosan leidde de kijkers/luisteraars in een filmpje langs leuke hotspots in de gemeente Coevorden. Ook had zij een tip voor de kandidaten: “Kies een leuk voorleesboek uit, waarmee je plezier hebt met lezen!”

De twaalf deelnemers lazen een fragment voor uit hun favoriete jeugdboek. De kandidaten stelden zich voor in een filmpje en lazen live vanuit hun school voor. De jury bestond dit jaar uit wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden, schrijver Chris Vegter en directeur/bestuurder van Biblionet Drenthe, Annelies Bakelaar.

Foto: Biblionet Drenthe.

Wethouder Jeroen Huizing overhandigde Eline de beker.

Zie ook:

Charissa Kerssies is voorleeskampioen