Coevorden – De eerste Hackerspace in Drenthe is zaterdagmiddag geopend in Coevorden. Een hackerspace is een plek waar creatieve techneuten aan hun projecten kunnen werken en elkaar kunnen ontmoeten. Wie iets heeft met dingen maken, elektronica, knutselen, computers en/of techniek, dan is dit dé plek voor hen.

De hackerspace heeft onderdak in het FabLab in De Nieuwe Veste (ingang Van Heeckerenlaan) in Coevorden. Deelnemers kunnen er gebruikmaken van alle apparatuur van het FabLab, maar kunnen zelf ook spullen meenemen. Er zijn onder meer lasersnijders, freesmachines, 3D-printers, robots, drones en andere hi-tec apparatuur. Daarvoor zijn werkplekken ingericht. Bovendien zijn er een lounge met bar, een nerdbibliotheek en een vr-ruimte.

‘Knooiplek’

Na een korte inleiding door voorzitter Adri Wischmann kwam wethouder Steven Stegen aan het woord. “Het woord hacken heeft soms een wat negatieve bijklank, maar dat is hier zeker niet geval. Het is een Engelse term en een mooie Drentse vertaling vind ik wel ‘knooiplek’. De activiteiten hier zijn een mooie kruisbestuiving met het FabLab.” Stegen verrichtte vervolgens de openingshandeling. De gehele middag waren er activiteiten, zoals een lezing over computerveiligheid door Jochen den Ouden, een digitale speurtocht door het pand en vele demonstraties.

Wischmann benadrukte, dat de mensen in de hackerspace vooral elkaar helpen. Tips en trucs worden uitgewisseld in plaats die voor jezelf te houden. De hackerspace is op woensdagavond en zaterdagmiddag open. Als er veel belangstelling is, kunnen er nog dagdelen bij komen.

FabLab/Hackerspace

Het grootste verschil tussen het FabLab en de Hackerspace is”, zo legt coördinator Kirsten Kosters van het FabLab uit, “is de doelgroep. De Hackerspace is voor gevorderden. Fanatieke deelnemers aan het FabLab, waarin zij vooral dingen aanleren, kunnen wellicht doorstromen door de Hackerspace.”

Meer informatie staat op www.hackerspace-drenthe.nl of kijk op de Facebookpagina.