Dalen – Wethouder Joop Brink opende vanochtend het multifunctionele beweegpark bij het Albert Ruinemansveld op sportpark ‘t Grootveld in Dalen.

De wandelwerkgroep van Dorpsbelangen Dalen zorgde voor de realisering ervan. Het beweegpark en de toestellen maken deel uit van de wandelroute ‘Gezondheid en Bewegen’. Projectleider Harry Ruinemans gaf een indruk van hetgeen allemaal moest gebeuren om dit beweegpark te realiseren. “De wandelroutes zijn destijds ontstaan vanuit de dorpsvisie en mede dankzij ToReCo, de gemeente en Recreatieschap Drenthe. Nu zijn er drie projecten: de beweegtoestellen langs de route van ‘Gezondheid en Bewegen’, de beweegtuin en tot slot komen er bordjes met vermelding van oefeningen langs deze route.”

Subsidies en donaties

Ter voorbereiding werden bezoeken gebracht aan beweegtuinen in Dalerpeel, Oosterhesselen en Westerbork en langs die weg kwamen de Dalenaren in contact met Sports2Play uit Roden. “De aanschaf van de toestellen was niet goedkoop, dus we moesten op zoek naar geld. We hebben subsidies gekregen vanuit ‘Gezond in Coevorden’ en het stimuleringsfonds van de gemeente”, aldus Ruinemans. “Verder hebben we samen met andere Drentse dorpen deelgenomen aan een LEADER-project, waarvan we ook geld hebben ontvangen. Toen waren we er nog niet.” Maar dankzij een donatie van Ons Dalen, het Paramedisch Centrum Dalen, de Rabo, Dorpsbelangen en een korting van Sports2Play werd de zaak rondgemaakt. Bovendien was er hulp van De Jong Grondverzet uit Holsloot, Graveland Agra & Groen uit Meedhuizen en zorgde Sens Instoretail uit Dalen voor de vervaardiging van alle bordjes.

Voorzitter Harry Lamberts van Dorpsbelangen Dalen gaf een groot compliment aan de wandelwerkgroep voor alle inspanningen. Wethouder Joop Brink wees nog eens op het belang van gezondheid en bewegen waarvoor de gemeente zich al jaren voor inzet en dat ook blijft doen.

Tot slot wachtte de openingshandeling. Joop Brink knipte daarvoor diverse linten door, waarna de jeugd gebruikmaakte van de beweegtuin.

Wandelroutes

De wandelwerkgroep bestaat uit Wendelien Böttger, Wim Vogelzang, Harry Ruinemans, Roelof Beek en Riekus Hazelaar. De groep opende in november 2019 vier wandelroutes, die elk een eigen thema hebben en ongeveer 10 kilometer lang zijn. De wandelingen starten op het plein bij de kerk, waar een informatiebord staat. Route Dalen heeft als thema cultuur en historie. Landbouw en boerderijen staan centraal in de route Wachtum. Route ‘t Grootveld richt zich op bewegen en gezondheid en natuur staat voorop in de route De Huttenheugte. Meer informatie staat op www.wandelroutesdalen.nl. Het boekje met de wandelroutes en wetenswaardigheden is te koop bij Drogisterij Annico in Dalen en bij de kantoren van ToReCo.