Zweeloo – In het kader van het Van Gogh-jaar Drenthe heeft Kunstenaarsdorp Zweeloo gedurende dit jaar allerlei activiteiten georganiseerd. Op zaterdag 29 en zondag 30 april vindt het eerste weekend ‘Vincents pad door Zweeloo’ plaats met klanken, muziek, geschrift, kunst en landschap. Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken.

Ondertoon

Onder de bomen op de brink in Zweeloo worden de 23 Drentse brieven van Vincent tot leven gewekt in een klankkunstwerk, gemaakt door het kunstenaarsduo Ansgar Silies en Remco de Kluizenaar. Het poëtische klankspektakel geeft op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur een verrassende inkijk in de briefwisseling tussen Vincent en Theo van Gogh.

Brief in Beeld

Beleef in een sfeervolle omgeving de brief die Vincent naar zijn broer Theo schreef op 2 november 1883. Tijdens het luisteren naar de gesproken brief kunnen foto’s worden bekeken. Dat kan op het kruispunt van de Hoofdstraat en de Marktstraat. Het betreft een doorlopende tentoonstelling van 11.00 tot 17.00 uur.

Het Bleekveld

Aan het Van Goghpad In Zweeloo wordt het bleekveld, zoals dat door Max Liebermann is geschilderd, gereconstrueerd. De lakens zijn bedrukt met de kleurrijke bewoordingen waarin Vincent van Gogh zijn indrukken van dit dorp heeft weergegeven. Het bleekveld is te bezoeken op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 april.

Sieradenexpositie

Kunstenares Frans Beelen voltooide een serie van 25 sieraden, geïnspireerd op het werk
van Vincent van Gogh. De hele collectie omvat zeventien halssieraden, drie broches en vijf ringen. De collectie is te zien in Artelier Aelder Hooghe aan de Koemarsendrift 4, Aalden, op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur of na overleg met Joke Holwarda, 06-55915950.

De komende maanden worden deze activiteiten regelmatig herhaald. Meer informatie staat op deze pagina op de website van Kunstenaarsdorp Zweeloo.

Hoofdfoto: Marketing Drenthe.