Holthone – Het was vandaag enorm druk op de Holthoner Oogstdag. De organisatie had gezorgd voor ruime parkeergelegenheid voor fietsers en auto’s en dat was maar goed ook. Duizenden mensen vonden de weg naar het evenemententerrein bij De Ganzenhoeve op landgoed De Groote Scheere.

Het was dit jaar een jubileumeditie: het werd voor de 25ste keer gehouden. Te zien waren het traditioneel oogsten van rogge, dorsen met oude dorsmachine, oude tractoren, maaien met sikkel en zeis, bindsters in Saksische kledij en dames in klederdracht serveren pannenkoeken. Er stonden zo’n veertig kramen met streekproducten, er waren vele oude ambachten, voor de kinderen was er een kalverschetswedstrijd en stonden springkussens klaar. Shantykoor De Sjompiesingers uit Gramsbergen trad op en SDG uit Ane liet van zich horen. Bezoekers konden klassieke tractoren bekijken en er waren rondritten met menvereniging HARP (het aangespannen recreatiepaard).

Beat Bommen Berend

Bommen Berend bezocht tijdens zijn tour door Overijssel de oogstdag. Vanuit een mobiele escaperoom kon een geschiedenisspel worden gedaan. Nederland werd in het rampjaar 1672 van allerlei kanten aangevallen. Totdat vanuit het oosten prins-bisschop Bernhard von Galen met een leger optrekt. In ruim een tijd had hij heel Overijssel in zijn macht. De inwoners zagen de bisschop van Münster vooral als gevreesde vijand en tiran. Een reputatie die de bisschop de bijnamen ‘Bommen Berend’ of ‘Beernke den koodief’ opleverde.

Ter herdenking van dit Rampjaar en de inval van ‘Bommen Berend’ heeft Stichting IJsselacademie een mobiele escaperoom ontwikkeld. Met de Beat Bommen Berend Escaperoom kruipt de deelnemer in de huid van een burger die de inval van Bernhard von Galen meemaakt.

Kortom: er was van alles te zien en te beleven. Op het grote terras op het evenemententerrein en bij De Ganzenhoeve was het goed toeven.