Coevorden – De kaartverkoop voor het muzikale theaterspektakel ‘Woeste Gronden’ in het kader van Coevorden Culturele Gemeente 2021-2022 zijn al een tijdje te koop. Er zijn diverse nieuwtjes te vertellen.

In september komt de geschiedenis tot leven bij ’t Haantje. In het theaterspektakel Woeste Gronden combineren de makers de verdwijning van de boortoren met het verhaal van MacBeth. Een spektakel, met muziek, rijdende vrachtwagens en een metershoge boortoren. De repetities zijn in volle gang. Die vonden eerst plaats op het grasveld van Bosbad Noord-Sleen, binnenkort repeteren de spelers verder in het dorpshuis van ’t Haantje. Er worden acht voorstellingen gegeven tussen 8 en 18 september.

Nieuwe locatie

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de voorstelling te geven op de NAM-locatie, vlakbij het Kraterbosje, maar die plannen zijn gewijzigd. De voorstelling is nu verplaatst naar de weilanden naast het Kraterbosje.

Levenslied

Maar liefst twintig deelnemers zijn bezig om van hun levensverhaal een echt lied te maken. Het project Levenslied is daarmee officieel begonnen. Voor nu nog online, maar hopelijk kunnen de deelnemers elkaar binnenkort ook in het echt inspireren. Coaches Christel Peters en Martije Lubbers helpen de deelnemers met het omzetten van hun eigen verhaal in een lied. Op zaterdagavond 30 oktober en zondagmiddag 31 oktober van dit jaar zijn de eindconcerten, waar alle nummers te horen zijn.

Magazines

De planning is om vijf magazines uit te brengen, de eerste verschijnt half juli. Daarin staat meer over de opening van het culturele jaar (en dat wordt een spektakel!) en over Stripmaker des Vaderlands, Herman Roozen uit Coevorden. Het magazine komt digitaal uit en is in print aan te vragen. Hoe en wanneer je dat kunt doen, wordt nog bekendgemaakt.

Naam voor cultuur- en verhalenpad

Met een cultuur- en verhalenpad wil de organisatie alle dorpen en hun inwoners met elkaar verbinden. Je leert de hele gemeente kennen als je het hele pad loopt. Mogelijk komt er ook een uitbreiding met fietsroutes. Er wordt gezocht naar een goede naam voor dit pad. Suggesties zijn tot 15 juni welkom via mail: culturelegemeente@coevorden.nl. Deelnemers maken kans op een dinerbon, te besteden bij de lokale horeca.

Bommen Berend

Volgend jaar wordt het 350-jarig Ontzet van Coevorden gevierd. Dat gaat om de bevrijding van de bisschop van Münster, ofwel Bommen Berend. Ook in Groningen wordt daar uitgebreid bij stilgestaan. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Deze plaatsnaamborden en de Martinitoren krijgen binnenkort een rol in de trailer van het grootse Bommen Berendconcert. De borden zijn gemaakt door Jans Oldengarm bij het Frensenhoes in Meppen. Er is geen schroef aan te pas gekomen.

Verbonden in Verhalen

Deze week is bij Notariskantoor Oosterhesselen de stichting Verbonden in Verhalen opgericht. Bij notaris Gea Bijlsma tekenden John de Vegt en Herman Woltersom hiervoor de papieren. De stichting werkt ten behoeve van de activiteiten in het culturele jaar en in het kader van de viering van 350 jaar Ontzet van Coevorden.

Er staat nog veel meer op stapel. Meer weten? Kijk dan op Facebook, Instagram of de website Cultureel Coevorden. De plannen zoals die eerder werden gepresenteerd, zijn hier te vinden. De laatste nieuwsbrief is te lezen via deze link. Artikelen over de culturele gemeente, die eerder op Coevorder Nieuws zijn verschenen, zijn hier na te lezen.

Foto: Jans Oldengarm is druk bezig in Het Frensenhoes in Meppen.