Coevorden – Alle leerlingen van basisschool Panta Rhei kregen vandaag een verkeerseducatieprogramma van ANWB Streetwise. Zo leerden de kinderen allerlei dingen om beter om te gaan met het verkeer. De school vindt het belangrijk om bij te dragen aan de verkeersvaardigheid van leerlingen. Ook op diverse andere scholen in de gemeente Coevorden is ANWB Streetwise reeds geweest.

Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische rijlesauto’s, zebrapaden, verkeerslichten en een fietsparcours werd de praktijk zo veel mogelijk nagebootst. Daarnaast zet ANWB Streetwise stevig in op afleiding in het verkeer door smartphonegebruik. Leerlingen worden in het lesprogramma bewust gemaakt van eigen (gevaarlijk) verkeersgedrag, bijvoorbeeld door gebruik van de smartphone.

De dames van Streetwise hielden voor de groepen 1 en 2 een speelse introductie op gevaarherkenning, herkennen van verkeersgeluiden, het belang van veilig fietsen met een helm, veilig oversteken, gebruik van de autogordel en een autostoeltje. De leerlingen van de groepen 3 en 4 reden een parcours met een fietshelm op. Andere onderwerpen die aan bod kwamen, waren het herkennen van gevaar, veilig oversteken en het veilig meerijden in de auto.

Afleiding in het verkeer speelde een rol in de groepen 5 en 6. Daarnaast was er aandacht voor bewustwording van elektrisch (stil) verkeer. Kinderen konden op de bijrijdersstoel gaan zitten en mochten zelf remmen om de reactietijd, de remweg en het effect van het dragen van de autogordel bij een noodstop te ervaren. Ook liepen zij hard tot met de vlag werd gezwaaid. Zo konden de kinderen ervaren hoe lang het duurt voor je tot stilstand komt. Tot slot ging het in de groepen 7 en 8 naast afleiding in het verkeer (onder andere door gebruik van de smartphone), bewustwording van eigen (gevaarlijk) verkeersgedrag en het aanpassen van het gedrag. Deze leerlingen toonden hun fietsvaardigheden en fietsbeheersing op een uitdagend fietsparcours.